Live

Gheparzi împachetaţi, transportaţi în cutii mici şi transformaţi în animale de companie pentru distracţia bogaţilor

Data actualizării: Data publicării:
FOTO: Captură Twitter

Trei mici ghemotoace de blană se înghesuie într-o cutie de carton – puii de ghepard au doar câteva săptămâni, iar începutul lor de viaţă nu poate fi calificat decât ca unul foarte traumatic. Este povestea a sute de gheparzi transportaţi din casa lor din Cornul Africii în Peninsula Arabă pentru a servi drept animale de companie şi sursă de distracţie pentru bogaţii din statele arabe. Marea problemă este că e mult prea uşor pentru cei interesaţi să cumpere animalele sălbatice de pe reţelele sociale, relatează CNN.

Contrabandiştii de gheparzi transportă animalele prin Somaliland, o regiune separatistă din Somalia. Puii, care urmează să fie duşi într-un adăpost sunt cei mai norocoşi. În jur de 300 de pui de ghepard sunt traficaţi din Somaliland în fiecare an, echivalentul a întregii populaţii de gheparzi adulţi şi adolescenţi din zonele neprotejate ale Cornului Africii, conform unui fond pentru conservarea felinelor.

La viteza cu care animelele sunt traficate, populaţia de gheparzi din Corn (care include ţările Etiopia, Somalia, Djibouti şi Eritreea) ar putea să dispară în curând.

Somaliland este principala rută de tranzit pentru traficanţii de gheparzi din Corn. Animalele sunt transportate prin graniţa permeabilă a Somaliei. Sunt apoi înghesuite în cutii de carton sau lemn şi transportate în bărci până în Golful Aden, spre destinaţia finală: Peninsula Arabă.

Gheparzii, simbol de status pentru bogaţii arabi

Doar 7500 de gheparzi au rămas în libertate în sălbăticie, conform CCF. Încă 1000 de gheparzi sunt păstraţi în captivitate de cetăţeni privaţi în ţările din Golf, estimează aceeaşi organizaţie. Majoritatea lor au fost cumpăraţi şi vânduţi prin tranzacţii ilegale pe reţelele sociale.

Deşi ţările în care au loc astfel de tranzacţii, Emiratele Arabe Unite şi Arabia Saudită, interzic deţinerea de animale sălbatice ca animale de companie, punerea în aplicare a legilor este foarte relaxată.

Majoritatea covârşitoarea a gheparzilor traficaţi ajung în casele de lux ale arabilor bogaţi, unde felinele în pericol de dispariţie sunt folosite drept trofee de status şi fotografiate pentru a putea fi expuse pe reţelele sociale.

Într-o astfel de postare se poate vedea cum un ghepard captiv priveşte la un televizor spre un ghepard dintr-un documentar şi devine vizibil agitat de imagine. Alte postări arată gheparzii aşezaţi pe maşini de lux, împinşi în piscine pentru a stârni râsul sau hrăniţi forţat cu dulciuri şi îngheţată. Un ghepard este filmat în timp ce îi sunt scoase ghiarele, iar altul pare pe moarte.

Pentru gheparzi, viaţa în captivitate le aduce moartea mult mai repede. Asta dacă nu mor chiar în timpul călătoriei. Mulţi dintre puii traficaţi ajung în Golf cu picioarele rupte. Trei din patru gheparzi mor în timpul călătoriei.

Fiind cel mai rapid animal de uscat de pe planetă, ghepardul are nevoie de spaţiu amplu pentru a alerga şi o dietă specială care să-i menţină metabolismul delicat în limite normale. Majoritatea proprietarilor de astfel de animale nu ştiu cum să îngrijească felinele, fapt ce face ca gheparzii să moară pe parcursul unui an sau doi, au explicat experţii.

Mai mult, traficul de gheparzi face ca specia să se apropie periculos de extincţie. Veterinarii din Golf confirmă şi ei acest scenariu morbid. Unii au acceptat să dea declaraţii pentru CNN sub protecţia anonimatului de teama consecinţelor – problema este una foarte sensibilă în aceste ţări.

Captivitatea înseamnă finalul de drum pentru gheparzi. Felinele suferă de boli metabolice şi digestive pentru că nu sunt hrăniţi corespunzător. Mulţi dintre ei ajung la noi cu boli legate de stres şi obezitate. Mai mult, aceste animale sunt foarte predispuse la alte boli infecţioase”, a declarat un veterinar.

Ministerul pentru Schimbări Climatice şi Mediu din Emiratele Arabe Unite a negat existenţa gheparzilor în locuinţe private. Oficialii au mai declarat că verifică constant anunţurile pentru vânzarea animalelor de pe reţelele sociale şi că acestea sunt şterse.

Un studiu al CCF de anul trecut arată că 1367 de gheparzi au fost vânduţi ilegal pe reţele sociale între ianuarie 2012 şi iunie 2018. Multe dintre aceste tranzacţii au avut loc pe Instagram şi Youtube. Deşi reclamele pentru astfel de vânzări au fost descoperite în 15 ţări, peste 90% dintre ele s-au desfăşurat în ţări din Golf, 60% dintre ele în Arabia Saudită.

Un astfel de vânzător se laudă că a adus peste 80 de gheparzi în Arabia Saudită. Spune că a „rămas fără marfă”, dar că poate livra un ghepard în cel mult 25 de zile. Ignoranţa individului este demonstrată atunci când recomandă că animalele să fie hrănite cu carne de pui. Despre o astfel de dietă, veterinarii spun că va duce la probleme mari pentru feline.

Editor: Adrian Dumitru

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

EXCLUSIV Început abrupt de emisiune: ”Florin ne-a cutremurat cu o veste”. Dezvăluirea făcută imediat, în direct

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Dezvăluiri privind acțiunile Rusiei în Africa. „Cercetările au coincis cu un focar de Variola maimuței și Marburg”

Stațiunea de lux Sindalah, parte a megalopolisului saudit Neom, a fost inaugurată la Marea Roșie. Cum arată

„Cea mai gravă criză umanitară din lume”. Conflictul eclipsat de războaiele din Ucraina și Gaza, care poate deveni mult mai mortal

Aliații arabi ai Washingtonului colaborează cu Iranul pe măsură ce eforturile SUA de a stopa violențele din Orientul Mijlociu eșuează

Partenerii noștri