Live

GALERIE FOTO. Tone de peşti morţi pe malurile unui râu din Irak: „O catastrofă care ar putea avea legătură cu clima”

Data actualizării: Data publicării:
Mii de peşti morţi au fost descoperiţi pe malurile unui râu din sudul Irakului. Foto: Profimedia

Mii de peşti morţi au fost descoperiţi pe malurile unui râu din sudul Irakului, o catastrofă ce ar putea fi asociată consecinţelor secetei din această ţară deşertică, unde autorităţile locale au deschis o anchetă, informează AFP.

În fotografii realizate luni de un fotojurnalist de la AFP, mii de peşti de talie mică pot fi văzuţi pe malurile unui râu din regiunea Majar al-Kabir, situată în provincia Maysan din sud-estul ţării. Acea regiune, transfrontalieră cu Iranul, este celebră pentru mlaştinile sale alimentate de apa fluviului Tigru.

Vinovate de acest fenomen, afirmă activistul de mediu Ahmed Saleh Neema, ar fi „o creştere a temperaturilor”, ce provoacă o evaporare crescută, precum şi „debitul slab al râului”, ce are drept consecinţă „lipsa oxigenului şi o creştere a salinităţii”.

Irak, considerat de ONU una dintre cele mai expuse cinci ţări din lume la efectele schimbărilor climatice, se confruntă cu o secetă care s-a agravat în ultimii patru ani.

Cauzele sunt următoarele: penuria de precipitaţii, temperaturile anormal de ridicate, dar, mai ales, potrivit autorităţilor, barajele construite în amonte de Turcia şi Iran. Acele lucrări au cauzat în aval o scădere drastică a debitelor fluviilor pe teritoriul irakian.

Khodr Abbas Salman, directorul din provincia Maysan a secţiunii locale a departamentului pentru mlaştini din cadrul Ministerului Mediului, a participat luni la o inspecţie a sitului în care mai multe tone de peşti au murit.

Conform analizelor, „nivelul oxigenului (din apă) este zero, pe lângă o creştere a ratei de salinitate”, a declarat el, precizând că nouă specii trăiesc în aceste ape şi că peştii din zonă „continuă să moară”.

Probe biologice vor fi prelevate şi analizate pentru „a se stabili prezenţa sau absenţa unor produse chimice”, a adăugat el.

Nivelul salinităţii apei este atât de ridicat, încât apa „nu poate fi utilizată nici măcar în scopuri agricole”, întrucât riscă să „devasteze” pământurile, a precizat el.

„Toxicitatea apei poate să crească şi să se infiltreze în pământ. Orice animal mort va putrezi (...) şi asta va creşte nivelul de poluare”, a mai spus oficialul irakian, potrivit AFP, citată de Agerpres.

În 2018, un fenomen similar s-a produs în provincia Babil din centrul ţării. În epocă, piscicultorii au găsit mii de crapi morţi. Ei nu au putut să identifice cauza, unii evocând un virus, alţii prezenţa unor produse chimice.

Editor : Liviu Cojan

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

„Mulțumim cerului”. Speranță în agricultură după seceta din ultimii ani. Culturile de toamnă și livezile și-au revenit spectaculos

Papa Francisc dezvăluie că a fost ținta unui atentat sinucigaș. Când a avut loc incidentul

Ucraina a inculpat un general rus pentru utilizarea de arme chimice interzise. „Există peste 4.800 de cazuri”

Pedepse cu închisoarea pentru mai mulți funcționari în „furtul secolului” din Irak. 2,5 miliarde de dolari sustrași din contul Fiscului

Partenerii noștri