Video Epuizarea rezervelor de apă pune presiune pe Europa. Climatolog: Seceta din 2022 a fost cea mai mare din ultimii 500 de ani
Rezervele de apă ale Europei se epuizează, avertizează specialiștii, care spun că suntem în pragul unei catastrofe hidrologice. În lunile de vară din 2018 și 2019, în Europa Centrală a existat o penurie severă de apă, iar de atunci, nivelul apelor subterane a rămas scăzut. Aceste probleme apărute în pânza de apă se pot acutiza și nu vor putea fi rezolvate decât într-un timp foarte lung, de până la câteva decenii, a afirmat, la Digi24, climatologul Roxana Bojariu.
Recoltă record la cartoful dulce, cultivat în sudul României
Sezonul pepenilor s-a prelungit, în special în vestul țării
Seceta a afectat producția de castane românești
Secetă și inundații în România. Când vor ajunge debitele râurilor aproape de valori normale
Seceta face prăpăd în mai multe zone din țară
Insulele grecești, lovite de o nouă criză
Fechet: Sudul României riscă să se transforme într-o adevărată Sahara: „În fiecare an pierdem 1000 de hectare de teren arabil”
În Europa a fost mai cald decât în Sahara
România se deșertifică. Ministrul Mediului: „Am văzut cu ochii mei. Vom avea o climă foarte similară cu cea a Greciei”
Oamenii de știință au avertizat că Europa este în pragul unei catastrofe din cauza secării rezervelor de apă subterană. În lunile de vară din 2018 și 2019, Europa Centrală s-a confruntat cu o lipsă severă a apei. De atunci, nu a avut loc nicio creștere semnificativă a nivelurilor de apă subterană, care au rămas în continuare foarte scăzute.
Efectele acestei secete prelungite au fost evidente în Europa în vara anului 2022.
Roxana Bojariu - climatolog: Seceta din vara anului 2022 se pare că a fost unică în ultimii 500 de ani, dar ea a venit după mai mulți ani în care am avut un grad mai mare sau mai mic de reducere a resursei de apă într-o regiune sau alta a Europei.
Însă în vara anului 2022, o mare parte din Europa a fost lovită de secetă. Mai mult de jumatate din suprafața Europei a avut probleme cu apa, iar extinderea spațială, pe langă intensitatea și durata episodului de secetă, a fost ieșită din comun, dacă ne uităm la arhivele noastre climatice.
Sigur sunt foarte multe provocări. Agenția Europeană de Protecție a Mediului estimează că 65% din resursa de apă potabilă e furnizată de aceste ape subterane în Europa, iar 25% din apa necesară agriculturii iarași e furnizată de aceste ape subterane. Așa că implicațiile sunt foarte multe.
Pe de altă parte, trebuie sa realizăm că problemele în pânza aceasta de apă subterană se pot acutiza și se pot rezolva în timp mult mai mare. E vorba de ani și chiar decenii până când apele subterane să revină la condițiile de dinainte de perturbația impusă asupra lor.
Și din păcate, perturbațiile sunt din ce în ce mai multe pentru că avem de-a face și cu schimbarea climei, care vine cu aceste secete, cu cantități de precipitații mai reduse în sudul Europei, în mare parte din sudul Europei.
Pe de altă parte, în nordul Europei, schimbarea climatică înseamnă cantități de precipitații mai mari. Dar pe langă presiunea climatică vorbim de presiunea demografică, vorbim de urbanizare, vorbim de o agricultură care trebuie să satisfacă atât necesitățile europenilor, cât și un export de alimente din ce în ce mai susținut pe an ce trece. Europa Unită este unul dintre cei mai mari producători agricoli din lume.
Și atunci vorbim de presiuni multiple asupra apei subterane, apelor subterane, presiuni care se traduc și prin reducerea efectiv a masei lor, dar și prin calitatea mai proasta.
Odata cu reducerea masei lor, avem o concentrație mai mare de anumitiți poluanți; care vin din diverse activității. Reducerea acestor mase de ape subterane merge mână în mână cu calitatea proasta, cu o poluare care devine din ce în ce mai intensă, astfel că problemele sunt mari, având în vedere că apele acestea subterane sunt esențiale atât pentru consumul de apă potabilă, cât și pentru agricultură. Mai departe, implicațiile sunt în aproape toate aspectele vieții noastre cotidiene.
Editor : I.C
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News