Live

Două bataluri cu reziduuri petroliere, bombe cu ceas în nordul Bihorului

Data actualizării: Data publicării:

Două depozite cu reziduuri petroliere din Bihor sunt adevărate bombe cu ceas. Lichidul extrem de periculos se poate revărsa la orice ploaie mai puternică, iar în digurile de pământ au apărut deja fisuri. Substanțele toxice au pârjolit tot ce le-a ieșit în cale și au distrus chiar și porțiuni de beton de lângă șosea. Autoritățile centrale de mediu nu au luat până acum nicio măsură, iar primăria locală nu poate accesa bani europeni pentru ecologizare pentru că batalurile nu îi aparțin.

Cele două depozite pentru deșeuri petroliere au fost amenajate în anii '60, pe un deal din Derna. Fabrica din zonă unde se producea ulei pentru avioane arunca acolo reziduurile. Asta până acum 13 ani, când activitatea s-a oprit. Însă firma care deținea fabrica a continuat să întrețină batalurile până în 2016, când a intrat în faliment.

"Conţin gudroane acide formate din hidrocarburi sulfonate, acid sulfuric şi uleiuri minerale", explică Viorica Chilba, fostul administrator al Petrol Derna.

De la oprirea activității până la intrarea în insolvență, compania a depus numeroase proiecte pentru ecologizarea depozitelor, dar fără succes.

"Au existat proiecte făcute de Petrol Derna pentru lichidarea lor prin prelucrare, pentru că altă posibilitate nu există, neputând fi transportabile. Am intrat în faliment şi proiectele au rămas cu toate acordurile, dar nefinanţate", susţine fostul administrator al Petrol Derna.

În prezent, primul batal este în proprietatea firmei falimentare, în timp ce al doilea aparţine statului român. Adânc de opt metri și întins pe 4.000 de metri pătrați, acesta din urmă mai are puțin și trece peste digul de pământ.

"Aproape 30 de centimetri şi o să se reverse acest batal. Noi am luat nişte măsuri de siguranţă, avem nişte saci pregătiţi; însă la o ploaie torenţială mă tem că va fi un pericol iminent", a declarat Florin Magui, primarul comunei Derna.

"Prima problemă majoră a apărut deja şi anume infiltraţiile. Acidul sulfuric şi-a făcut loc printre pereţii de pământ şi a curs la vale. A distrus vegetaţia care i-a ieşit în cale, dar şi bucăţile de beton de lângă şosea", a observat Claudiu Mihuţ, jurnalist Digi24 Oradea.

Cei mai afectați vor fi localnicii care au case în apropierea batalurilor,.

"Vara miroase, vin raţe sălbatice, se lipesc acolo."

"E un pericol destul de mare şi pentru copii şi pentru animale, aici am vaci, avem capre."

"S-a autoaprins (...) şi aşa flacăra a făcut că s-a văzut până la Marghita."

Primăria din Derna a depus un dosar pentru 4 milioane de euro, bani europeni, pentru ecologizarea zonei. Însă e nevoie să fie proprietara batalurilor pentru a primi fondurile.

Mai mulți parlamentari bihoreni au cerut Ministerului Mediului să ia măsuri, dar până acum nu s-a întâmplat nimic. Primarul comunei intenționează să o invite pe Graţiela Gavrilescu la Derna, alături de o echipă de control.

Reporter: Claudiu Mihuţ
Operator: Norbert Hegedu

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

S-a cerut o măsură radicală, înaintea pronunțării deciziei de un trilion de euro: ”Să oprească tot. Mulți vor muri”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Comisia Europeană dă în judecată România și Bulgaria pentru poluare. Nu tratăm corespunzător apele urbane reziduale

Orașul unde aerul este atât de poluat încât jumătate dintre locuitori cer ajutor medical

Restricții ca în pandemia de COVID-19 din cauza poluării, în Pakistan. Copiii sunt cei mai expuși la bolile generate de smog

Poluare în creștere în marile orașe din România. Care sunt cauzele

Partenerii noștri