Live

Dezastru ecologic și pericol public la marginea Bucureștiului

Data actualizării: Data publicării:

Dezastru ecologic şi pericol public pe lacurile din nordul Capitalei. Tone de peşti morţi plutesc la suprafaţa apei şi sunt adunaţi de localnici, care se expun unor mari pericole, avertizează medicii. Administratorii fermelor piscicole din zonă spun că în lacuri au ajuns toate dejecţiile scurse de la cartierele rezidenţiale din zonă, care au canalizarea subdimensionată.

Localnicii din zona Ştefăneşti, Ilfov, fac aprovizionarea cu peşte ca de la magazin, fără să fie deranjaţi că duc acasă mortăciuni.

Ana-Maria Tuică, jurnalist Digi24: Pe malul unuia dintre bazinele pisicicole de pe Valea Pasărea se pot vedea cateva dintre coșurile pe care oamenii din zonă încearcă încă de dimineață să le umple cu peștele care până de curând plutea pe luciul apei.

Pavel Gheorghe este administratorul bazinului pisicol Ștefănești de 13 ani și estimează paguba la zeci de mii de euro.

Reporter: Ce pești aveți aici?
Pavel Gheorghe, administrator de fermă piscicolă: Crap românesc, novac, chinezesc. Eu zic că mă apropii de o daună totală.

Nu este singurul lac din nordul Capitalei pe care plutește pericolul. La fel se întâmplă și la Tunari și Otopeni. Administratorii fermelor piscicole dau vina pe complexurile rezidențiale din apropiere.

Pavel Gheorghe, administrator de fermă piscicolă: Stația de epurare a orașului Otopeni, a comunei Tunari, cartierul C. care a fost amendat nici eu nu mai știu de câte ori.

Din cauza stațiilor de epurare subdimensionate ale complexurilor rezidențiale și a proprietarilor de case fără canalizare, apele murdare ajung în crescătoriile de peşti.

Pavel Gheorghe: Apa uzată, apă epurată, trebuia sa fie.

Ana-Maria Tuică, jurnalist Digi24: În zonă, mirosul este greu de suportat. Se poate vedea cum arată apa de izvor, apa curată, și cum arată apa care iese din stația de epurare Otopeni, situată chiar vis-a-vis.

Administratorul bazinului piscicol Ștefănești spune că s-a săturat de câte sesizări a făcut până acum către autorități. După ultima reclamație, Inspectorii Gărzii de Mediu au luat probe pentru a stabili cauza poluării. Iau în calcul inclusiv poluarea industrială.

Brândușa Orășanu, Garda de Mediu: O să verificăm din aproape în aproape, pe secțiunile pe care se identifică depășiri ale parametrilor care pot fi potențialii poluatori.

Amenda în acest caz se poate apropia de 75 mii de lei.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Un petrolier rusesc s-a rupt în două în timpul unei furtuni în Marea Neagră. „A avut loc o deversare de produse petroliere”

Încălzirea cu lemne ar putea fi mai rea decât se credea pentru aerul din zonele rurale, potrivit unui studiu

„Exagerat de scumpe”. Cartierele din România cu cele mai mari costuri ale vieții. Topul este condus de București și Cluj-Napoca

Cum arată viața în cel mai poluat oraș din lume: „Parcă ar fi chili în ochii mei”

Partenerii noștri