Live

Video Cum se face turismul de vânătoare de trofee: „Inventăm un urs-problemă, veniți și îl împușcați. Autoritățile din România ne ajută”

Data publicării:
Gabriel Păun, activist de mediu, spune că asociații din străinătate promovează turismul de vânătoare de trofee în România. Foto: Profimedia Images

Gabriel Păun, activist de mediu și președintele Agent Green, spune că a găsit pe internet site-uri din străinătate care promovează vânătoarea de trofee în România. La Jurnalul de Seară de la Digi24, Păun a spus că OUG pentru vânătoarea rapidă a urșilor este o eroare și că aceste asociații pe care le-a contactat telefonic i-au răspuns că pot „inventa oricând un urs problemă care să fie împușcat” și că „autoritățile din România ajută”.

Gabriel Păun, Agent Green: Ministerul se face vinovat de situația în care suntem și ministerul nu poate reacționa cu această OUG, e cea mai mare eroare pe care o face și ne va băga într-un infringement direct pentru că vor fi împușcați foarte mulți urși. Dacă ordonanța asta se va da, se vor împușca foarte mulți urși și nu urșii-problemă. Urșii-problemă care oricum sunt o problemă cauzată tot de inacțiunea Ministerului Mediului. Nu se va putea, așa cum spunea și doamna Lapis, nu se va putea stabili cu exactitate vinovatul în 24 de ore. Se va merge pe scurtarea timpului de așteptare al vânătorilor de trofee pentru a veni mai repede să nu mai stea cu săptămânile, să vină pe bandă rulantă să împuște mai repede un urs problemă.

Am verificat asta pe site-urile din străinătate zilele trecute, unde sunt efectiv asociații de turism de vânătoare, în Germania, în Austria, în Olanda, unde promovează vânătoarea de trofee în România. I-am contactat inopinat, m-am prezentat ca vânător interesat și le-am zis: „Vreau să merg în România să împușc un urs”. Ce mi-au răspuns? „Da, nicio problemă. Găsim oricând un urs, inventăm oricând un urs-problemă, autoritățile din România ajută. Inventăm un urs-problemă și veniți și împușcați ursul”. Așa funcționează lucrurile. Și ceea ce face acum ministerul este să grăbească asta.

Cosmin Prelipceanu: Când ați avut această discuție?

Gabriel Păun, Agent Green: Săptămâna trecută. O firmă din Austria, de unde a venit prințul. Mi-au zis „Oricând se inventează un urs problemă și veniți și împușcați”. Așa funcționează în continuare lucrurile, nu există niciun dubiu, aceasta este rețeta. Mă îngrijorează foarte tare pentru că nu vă închipuiți că prințul din Liechtenstein sau orice alt vânător străin nu vine să omoare ursulețul ăsta care este jos, în filmarea respectivă. Ei nu vin să rezolve o problemă, problema o putem rezolva noi aici. Ei vin să-și ia un urs de trofeu, masculi mari. Așa se destabilizează populația de urși și vom avea și mai multe probleme – mai multe gospodării afectate, mai multe vieți omenești în pericol și, până la urmă vom ajunge să pierdem această specie.

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a anunțat, într-un mesaj publicat pe Facebook, ce presupune proiectul de ordonanță la care se lucrează în Guvern pentru intervenția în situațiile de urgență cauzate de urși. Tanczos spune că intervenția va fi atât „imediată” în cazul urșilor agresivi, cât și „preventivă” în zonele de tampon ale localităților.

Ministrul spune că urșii vor putea fi alungați, tranchilizați și relocați sau împușcați, în funcție de gravitatea situației. Primăriile vor semna contracte cu asociațiile de vânătoare care vor realiza „intevenția”. Activiștii de mediu îl acuză pe ministru că „speculează oportunitatea” pentru legalizarea vânătorii la trofeu.

Editor : Adrian Dumitru

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

O ursoaică cu doi pui, filmată pe Transfăgărășan. Drumul este acoperit de zapadă și este închis pe timpul iernii

Ce este „mierea nebună”, un leac vechi de mii de ani care a pus la pământ întregi armate și îi face pe urși să își piardă mințile

Patru urși au fost văzuți într-un cartier din Alba Iulia. Localnicilor li s-a recomandat să rămână în case

Șobolani antrenați să detecteze solzi de pangolin și colți de elefant, noua armă împotriva contrabandei cu animale sălbatice

Partenerii noștri