Live

Conferinţă de criză pentru climă la Madrid: „Punctul fără de întoarcere nu mai este dincolo de orizont”

Data publicării:
Schimbarile climatice duc la fenomene meteo extreme, iar semnele vitale ale Planetei au ajuns deja într-un punct fără întoarcere. Sursă foto: Getty Images

Mai mulţi lideri politici şi diplomaţi climatici se întâlnesc la Madrid la o conferinţă care va dura două săptămâni pentru a discuta adâncirea crizei climatice, relatează BBC.

Conform secretarului ONU Antonio Guterres, „punctul fără de întoarcere nu mai este dincolo de orizont”. Guterres se referă la punctul în care planeta va ajunge în situaţia în care nu va mai putea fi salvată.

Între timp, organizaţia „Salvaţi copiii” spune că şocurile climatice din ultima vreme a lăsat milioane de oameni în Africa afectaţiu de foamete. Organizaţia caritabilă spune că 33 de milioane de oameni se află într-o stare de urgenţă alimentară din cauza cicloanelor şi secetei.

Temperatura medie de la supafaţa Pământului creşte cu rapiditate din cauza activităţii umane, în particular eliberarea de gaze cu efect de seră precum dioxidul de carbon în atmosferă. Aceste gaze capturează căldură în atmosferă, asemeni tavanului de sticlă al unei sere.

Conferinţa denumită COP25, urma să aibă loc în Chile dar a fost anulată de guvern din cauza haosului generat de protestele care mătură ţara de mai multe săptămâni. Prin participarea la această întâlnire, activiştii climatici speră să convingă ţările să îşi ia mai multe angajamente în ceea ce priveşte diminuarea emisiilor de carbon.

Întâlnirea vine după ce trei rapoarte ale ONU au accentuat importanţa limitării activităţii care afectează planeta. După anularea evenimentului la Chile, Spania s-a oferit să îl găzduiască în loc.

În cele 12 luni cruciale care urmează, este esenţial să obţinem mai multe angajamente din partea statelor, în principal de la cei mai mari poluatori – pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră pentru a atinge neutralitatea de carbon până în 2050.

Trebuie să ne oprim din săpat şi forat şi să ne folosim de vastele posibilităţi oferite de energie regenerabilă şi de soluţiile găsite în natură”, a declarat Guterres.

Mai mult de jumătate dintre punctele critice care ar putea conduce către schimbări la nivel mondial pe termen lung şi ireversibile, ameninţând civilizaţia umană, au fost activate, au avertizat mai mulţi oameni de ştiinţă într-un articol publicat în jurnalul ştiinţific Nature, citat joi de DPA.

Printre punctele critice active se numără pierderea gheţii marine din regiunea arctică şi a calotelor glaciare din Groenlanda şi Antarctica, dezgheţarea permafrostului şi distrugerea pădurilor boreale şi tropicale.

Oamenii de ştiinţă au făcut apel la implementarea unor măsuri urgente pentru prevenirea acestei cascade de evenimente prin acţiuni mai concrete pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră mult dincolo de nivelurile agreate prin Acordul de la Paris, în 2015.

„Rămânem rapid fără timp pentru a putea răspunde”, au avertizat oamenii de ştiinţă.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Criza climatică globală a expus oamenii la încă șase săptămâni de caniculă periculoasă în 2024

Cum se adaptează chinezii la era inundațiilor extreme: „Trebuie să fiu pregătit pentru orice. Dacă îmi place locul, voi rămâne”

Temperaturile record din 2024 sfidează previziunile climatologilor. Scenariile oamenilor de știință ar putea fi greșite

Planeta se încălzește mai repede decât era așteptat. Ce este efectul albedo și ce rol au norii

Partenerii noștri