Live

Cercetătorii susțin că ar fi început a șasea extincție în masă: „O alertă drastică”

Data publicării:
Pierderea biodiversităţii globale este considerată una dintre cele mai grave provocări pentru umanitate în următoarele decenii. FOTO: Shutterstock

Aproape jumătate dintre speciile de animale de pe suprafaţa terestră suferă în prezent un declin al populaţiei lor, potrivit unui nou studiu, relatează dpa, citată de Agerpres.

Studiul, publicat marţi, examinează schimbările în ceea ce priveşte densitatea populaţiilor a peste 70.000 de specii de animale de pe suprafaţa terestră de-a lungul timpului, ceea ce face ca acest studiul să fie cea mai cuprinzătoare cercetare de acest gen de până în prezent.

Cercetătorii de la Universitatea Queen din Belfast au declarat că descoperirile reprezintă „o alertă drastică”, în condiţiile în care pierderea globală a biodiversităţii cauzate de industrializare este mult mai alarmantă decât se credea până acum. Unii oameni de știință susțin că ne aflăm în fața unui „al șaselea eveniment de extincție în masă”, de data aceasta provocat de oameni.

Ei au descoperit că 48% dintre speciile de pe Pământ suferă în prezent o scădere a dimensiunii populaţiei lor, în timp ce mai puţin de 3% dintre ele cresc ca mărime a populaţiei.

Amploarea speciilor pe cale de dispariţie a fost în mod tradiţional măsurată de Uniunea Internaţională pentru Conservarea Naturii (IUCN), care a constatat că 28% din viaţa pe Pământ este în prezent ameninţată cu dispariţia.

Cu toate acestea, noua cercetare a folosit o analiză la scară globală a unei măsurători diferite a riscului de extincţie, şi anume „tendinţele populaţiilor”.

Pierderea biodiversităţii globale este considerată una dintre cele mai grave provocări pentru umanitate în următoarele decenii

Cercetătorii au descoperit că amploarea crizei extincţiei este considerabil mai gravă decât arăta măsurătoarea tradiţională bazată pe categoriile ameninţate.

De asemenea, ei au descoperit că 33% dintre speciile considerate în prezent „sigure” de către măsurătorile tradiţionale ale IUCN sunt de fapt în scădere, spre risc de extincţie.

Analiza arată că lipsa speciilor cu o creştere a populaţiilor demonstrează că alte specii nu evoluează spre a lua locul speciilor dispărute în ecosistem.

„Această nouă metodă de studiu şi analiză la scară globală oferă o imagine mai clară despre adevărata amploare a erodării globale a biodiversităţii pe care abordarea tradiţională nu o poate oferi. Studiul nostru reprezintă o alertă drastică cu privire la amploarea actuală a acestei crize care are deja efecte devastatoare asupra stabilităţii naturii în ansamblu şi asupra sănătăţii şi bunăstării umane”, a declarat dr. Daniel Pincheira-Donoso, expert în biologie evolutivă şi macroecologie la Universitatea Queen din Belfast.

Pierderea biodiversităţii globale este considerată una dintre cele mai grave provocări pentru umanitate în următoarele decenii, care afectează funcţionarea ecosistemelor, producţia de alimente, răspândirea bolilor şi stabilitatea economiei globale.

Editor : Bianca Chirilă

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

S-a cerut o măsură radicală, înaintea pronunțării deciziei de un trilion de euro: ”Să oprească tot. Mulți vor muri”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Orașul unde aerul este atât de poluat încât jumătate dintre locuitori cer ajutor medical

Cine a fost Doamna Chenet-aa: Misterul de 3.000 de ani al „mumiei sigilate” a fost deslușit cu ajutorul unor imagini 3D

Prudență la cumpărarea cadourilor de Sărbători. O soluție: vânătoare de promoţii (Studiu)

Numărul deceselor provocate de cancer la nivel mondial se va dubla până în 2050, potrivit unui studiu

Partenerii noștri