Live

Balenele gri din Oceanul Pacific și-au micșorat dimensiunile cu 13% în 20 de ani. Un nou studiu arată care este motivul

Data publicării:
Foto: Profimedia Images

Balenele gri din Oceanul Pacific şi-au micşorat dimensiunile cu 13% de-a lungul a două decenii. Un studiu dezvăluie noi indicii asupra efectelor pe care schimbările climatice le au asupra mamiferelor marine.

Micşorarea ar putea avea repercusiuni importante asupra capacităţii acestor balene de a se reproduce şi de a supravieţui şi le-ar putea, de asemenea, afecta sistemul de alimentaţie, avertizează oamenii de ştiinţă, informează AFP, potrivit Agerpres. 

În cadrul unui studiu publicat în revista Global Change Biology, cercetătorii s-au concentrat asupra unui mic grup de circa 200 de balene gri din nord-estul Oceanului Pacific.

Considerate „santinele ale ecosistemului”, aceste cetacee rămân în apropierea coastelor şi se hrănesc în ape mai puţin adânci şi mai calde în comparaţie cu alte populaţii de balene gri.

Studii precedente au arătat că acest grup de balene, mai mici şi mai delicate, nu sunt într-o formă la fel de bună ca alte populaţii de balene. „În prezent, ştim că li s-au micşorat corpurile în decursul ultimilor 20 până la 40 de ani, ceea ce este probabil un semn precursor al unui risc de declin al populaţiei”, a explicat pentru AFP Kevin Bierlich, coautor al studiului.

Cercetătorii au analizat înregistrări realizate cu drone în perioada 2016-2022 a 130 de balene a căror vârstă era estimată sau cunoscută şi au constatat o diminuare medie cu 13% a lungimii exemplarelor adulte de balene, între indivizii născuţi în 2000 şi cei născuţi în 2020, echivalentul unei reduceri cu 1,65 metri la indivizi cu o lungime de 13 metri.

Micşorarea este mai pronunţată în cazul femelelor, care erau de obicei mai mari decât masculii, dar care în prezent au ajuns de aceeaşi talie cu aceştia.

„Mărimea este esenţială în cazul animalelor”, a subliniat Enrico Pirotta, cercetător şi autor principal al studiului.

„Le afectează comportamentul, psihologia, ciclul de viaţă şi are efecte în cascadă asupra animalelor şi populaţiei din care acestea fac parte”, a explicat el. Reproducerea este în mod special afectată întrucât şansele de supravieţuire ale unor pui de dimensiuni mai mici ar putea fi mai slabe.

În plus, studiul a stabilit o corelaţie între această scădere în lungime şi perturbarea ciclului oceanelor provocată de schimbările climatice, în special a curenţilor care permit dezvoltarea planctonului, hrana balenelor. 

Editor : C.S.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Temperaturile record din 2024 sfidează previziunile climatologilor. Scenariile oamenilor de știință ar putea fi greșite

Planeta se încălzește mai repede decât era așteptat. Ce este efectul albedo și ce rol au norii

2025 va fi „unul dintre cei mai călduroşi trei ani” înregistraţi vreodată. Record negru anticipat pentru 2024 (Met Office)

OMS avertizează că schimbările climatice reprezintă „o criză sanitară”. Malaria şi holera se vor răspândi mai repede

Partenerii noștri