Live

Aproximativ 200 de țări au semnat Declarația de la Kunming privind protejarea biodiversității. „Ne confruntăm cu momentul adevărului"

Data publicării:
Discuțiile din cadrul COP 15 prevăd ca cel puţin 30% din zonele terestre şi din zonele maritime de pe planetă să fie conservate. Sursă foto: Profimedia Images

Aproximativ 200 de ţări participante la Conferinţa ONU privind biodiversitatea, ce are loc în China, au semnat miercuri Declaraţia de la Kunming prin care se angajează să-şi intensifice lupta împotriva dispariţiei periculoase şi dramatice a speciilor de plante şi animale, informează DPA.

Declaraţia de la Kunming, numită după oraşul chinez care găzduieşte conferinţa internaţională, subliniază că există o îngrijorare gravă" privind pierderea de biodiversitate, degradarea solului şi deşertificarea, fenomene ce reprezintă o ameninţare existenţială pentru societatea, cultura, prosperitatea şi planeta noastră".

Documentul cere acţiuni urgente şi integrate'' pentru a transforma toate sectoarele economiei mondiale, transmite Agerpres.

Discuţiile din cadrul conferinţei, care au loc şi în format online, se concentrează pe elaborarea unui nou cadru global pentru protejarea biodiversităţii, pe modelul Acordului de la Paris din 2015 privitor la combaterea efectelor schimbărilor climatice.

Ministrul chinez al mediului Huang Runqiu a declarat că principalul scop al Declaraţiei de la Kunming este de a reflecta voinţa politică a tuturor părţilor şi de a trimite un mesaj puternic comunităţii internaţionale despre hotărârea fermă şi consensul nostru în domeniul biodiversităţii''.

Momentul adevărului" 

Comunitatea internaţională se confruntă cu un  moment al adevărului" în ceea ce priveşte protejarea naturii, a avertizat luni secretarul executiv al Convenţiei pentru diversitate biologică (CDB), Elizabeth Maruma Mrema, în deschiderea celei de-a 15-a ediţii a Conferinţei ONU privind pentru biodiversitate. 

Reuniunea din această săptămână, cunoscută drept COP15, va fi urmată de negocieri mai detaliate în luna ianuarie în Elveţia, înainte de a fi adoptată o strategie finală la o reuniune cu prezenţă fizică la Kunming, în perioada 25 aprilie - 8 mai 2022. 

COP15 a fost împărţită în două etape, una care se termină pe 15 octombrie, iar alta care continuă anul viitor, din cauza pandemiei de COVID-19. 

Deşi au existat anumite succese, nu au fost obţinute progresele necesare pentru a opri pierderea în curs a diversităţii plantelor şi animalelor de pe Terra", a mi declarat Elizabeth Maruma Mrema.

Aceasta a mai spus că ne confruntăm cu momentul adevărului". Dacă vrem să atingem obiectivul ca în 2050 să trăim în armonie cu natura, trebuie să acţionăm în acest deceniu pentru a stopa şi a inversa tendinţa de pierdere a biodiversităţii", a avertizat secretarul executiv al Convenţiei pentru diversitate biologică. 

COP15 a fost împărţit în două etape. O parte să se defășoare anul acesta, iar cea de-a doua parte anul viitor. Sursă foto: Porfimedia Images

Ce vizează discuțiile din cadrul COP 15

Un text prezentat în iulie, care serveşte drept bază de desfăşurare a discuţiilor în cadrul COP 15, conţine patru mari obiective pentru orizontul anilor 2050 și 21 de ţinte fixate în jurul anilor 2030.

Ţintele vizează ca cel puţin 30% din zonele terestre şi din zonele maritime de pe planetă să fie conservate graţie sistemelor de zone protejate şi altor măsuri de conservare eficace" sau să fie limitate poluarea agricolă şi cea provocată de materialele din plastic.

De asemenea, ținele conţin şi un capitol financiar şi măsuri pentru a monitoriza angajamentele statelor membre

Cooperarea multilaterală şi angajamentele, precum cele care vor fi luate la COP15 şi la conferinţa despre schimbările climatice de luna viitoare, cunoscută drept COP26 și care se va desfășura la Glasgow, sunt necesare pentru atingerea obiectivului de a trăi în armonie cu natura", au subliniat reprezentanţii ONG-ului american cunoscut drept WCS (Societatea pentru Conservarea Naturii). 

Citește și: Secretarul general al ONU îi încurajează pe tineri să mențină presiunea asupra guvernelor în combaterea schimbărilor climatice

Adoptând un ton mai critic, organizație civică globală Avaaz, care promovează implicarea cetățenilor în campanii referitoare la schimbările climatice, consideră că succesul negocierilor în cadrul COP 15  impune un angajament continuu şi pro-activ al Chinei în acest proces, până la căderea ciocanului care va închide evenimentul anul viitor", în contextul în care mai mulţi participanţi se declară îngrijoraţi de discreţia afişată până în prezent de delegaţia chineză

Avem nevoie ca China să fie clară în privinţa ambiţiilor sale", au adăugat reprezentanţii Avaaz.

La rândul său, Uniunea Europeană a anunţat printr-un comunicat că va apăra un cadru ambiţios, cu obiective măsurabile şi însoţite de termene limită, cu ţinte pentru ca toate ecosistemele mondiale să fie restaurate, rezistente şi protejate într-o manieră adecvată până în 2050". De asemenea, blocul comunitar dorește să protejeze cel puţin 30% din uscat şi ocean până în 2030" prin procese de control şi prin finanţări.

Citește și: Raport ONU: Limitarea încălzirii globale la 1,5 grade Celsius este imposibilă fără măsuri radicale imediate

Editor : Marco Badea

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Ungaria se anunță pregătită să renunțe la petrolul rusesc. Care e însă prețul pe care UE ar trebui să-l plătească

Ministrul chinez al apărării a refuzat o întâlnire cu șeful Pentagonului

SUA s-au opus, prin veto, adoptării unei rezoluții care cerea încetarea focului în Gaza, prezentată în Consiliul de Securitate al ONU

Suedia a detectat două nave care se aflau în zonă când cele două cabluri submarine au fost tăiate în Marea Baltică

Partenerii noștri