Live

Apel către populație de la Apele Române: „Este nevoie să folosim rațional rezervele de apă”

Data publicării:
Seceta și deșertificarea, consecințe directe ale schimbărilor climatice. Foto: Getty Images

Administraţia Naţională "Apele Române" (ANAR) avertizează că, în această perioadă, este nevoie ca rezervele de apă să fie folosite raţional pentru toate folosinţele, precizând, totodată, că nu recomandă udatul grădinilor şi umplerea unor bazine sau piscine, potrivit unui comunicat de presă publicat pe site-ul instituției

"Este extrem de important ca populaţia să înţeleagă faptul că sistemele de alimentare cu apă potabilă au fost dimensionate fără folosinţă de irigaţii şi nu recomandăm în această perioadă udatul grădinilor şi umplerea unor bazine/piscine", susţin reprezentanţii ANAR, citați de Agerpres.

ANAR monitorizează continuu volumele din principalele lacuri de acumulare şi asigură gestionarea eficientă a rezervelor de apă.

Rezerva de apă în principalele 40 lacuri de acumulare administrate de ANAR şi SPEEH Hidroelectrica SA este astăzi de 3,45 miliarde mc de apă. Aceasta poate asigura necesarul de apă brută pentru toţi beneficiarii din sursa de apă de suprafaţă în regim centralizat.

"Prognoza unui debit mediu lunar al Dunării (emisă de INHGA) indică în continuare o valoare scăzută în luna iulie, respectiv în jur de 3000 mc/s. La aceasta se adaugă şi un aport scăzut al debitelor afluente medii lunare în lacurile interioare ale României din cauza posibilei tendinţe de scădere a aportului de precipitaţii. De aceea, estimăm că, la sfârşitul lunii iulie, în cele 40 lacuri de acumulare principale cu rol important în alimentarea cu apă pentru populaţie, industrie şi producţia de energie electrică), coeficientul de umplere va scădea de la 82% cât este astăzi la 68%", se menţionează în comunicat.

În acest moment, sunt afectate de secetă 115 localităţi din judeţele Botoşani, Galaţi, Bacău, Neamţ, Vrancea, Cluj şi Argeş.

"Este de semnalat faptul că pentru judeţul Botoşani există resursă de apă disponibilă în acumularea Stânca-Costeşti şi în acumularea Bucecea, dar problemele semnalate se datorează bazinelor intermediare ale operatorilor de apă-canal, care nu au capacitate suficientă pentru asigurarea cerinţelor suplimentare şi pentru udarea/irigarea culturilor agricole", se menţionează în comunicat.

Conform sursei citate, sistemele de alimentare cu apă centralizate în judeţele Bacău, Neamţ şi Vrancea au sursa de apă subterană din foraje sau drenuri, iar restricţiile se datorează creşterii consumului pentru irigaţii.

Sistemele de alimentare cu apă din priza de la acumularea Tarniţa sunt afectate datorită subdimensionării în raport cu dezvoltarea zonei şi inexistenta unui rezervor tampon (dimensionat 2700 locuitori, astăzi necesar pentru alimentarea cu apă a 8.000 locuitori).

"Aceeaşi situaţie este semnalată de operatorul de Apă-canal Ilfov, care menţionează că din cauza consumului excesiv de apă sunt nevoiţi să limiteze alimentarea cu apă potabilă în UAT Periş, Domneşti, Ciolpani, Cernica, Bragadiru în anumite intervale orare (2-3 ore) pentru remedierea unor avarii la reţeaua publică de alimentare şi refacerea rezervelor de apă din rezervoarele tampon proprii (care nu au fost dimensionate probabil şi pentru udarea/irigarea terenurilor agricole)", se mai spune în comunicat.

În prezent, se aplică "Planul de restricţii şi folosire a apei în perioade deficitare" - treapta II în localitatea Sanpaul din judeţul Harghita - SC Agropic - sursa de apă Homorodul Mare şi Treapta III de restricţii în judeţele Iaşi şi Vaslui din sursele de alimentare cu apă (acumulările) Hâlceni, Plopi (Iaşi) şi Soleşti (Vaslui) - Municipiul Vaslui şi comunele Lipovăţ şi Muntenii de Jos pentru care există surse alternative de alimentare cu apă.

Pentru Centrala Nucleară Cernavodă există o rezervă de nivel de circa 1,02 (metri) până la declanşarea treptei I de restricţii - prealertă şi nu sunt semnalate alte probleme în alimentarea cu apă.

Din cele 80 de secţiuni de monitorizare a secetei hidrologice, la 17 secţiuni s-au înregistrat debite sub debitul minim necesar pentru satisfacerea cerinţelor sub aspect cantitativ, în bazinele hidrografice: Someş-Tisa, Banat, Olt şi în special în Siret şi Prut-Bârlad.

În afara secţiunilor de monitorizare a secetei, în secţiunile a 4 staţii hidrometrice din spaţiul hidrografic Prut-Bârlad râuri sunt secate: Rebricea, Tutova, Lipova, Buhai.

Echipele Administraţiei Naţionale "Apele Române" vor continua activitatea de monitorizare săptămânală pentru toate sistemele centralizate şi descentralizate de alimentare cu apă autorizate din punct de vedere al gospodăririi apelor.

Citește și: Aproape 80% dintre români cred că schimbările climatice sunt reale şi produc efecte vizibile (Sondaj)

Editor : Marco Badea

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Temperaturile record din 2024 sfidează previziunile climatologilor. Scenariile oamenilor de știință ar putea fi greșite

Planeta se încălzește mai repede decât era așteptat. Ce este efectul albedo și ce rol au norii

2025 va fi „unul dintre cei mai călduroşi trei ani” înregistraţi vreodată. Record negru anticipat pentru 2024 (Met Office)

OMS avertizează că schimbările climatice reprezintă „o criză sanitară”. Malaria şi holera se vor răspândi mai repede

Partenerii noștri