Live

Acţiunile guvernelor pentru stoparea încălzirii globale înregistrează decalaje la aproape toţi indicatorii (studiu)

Data publicării:
UE a aprobat legislația care face obligatorie implementarea politicilor de reducere a gazelor cu efect de seră cu 55% până în 2030. Foto: Getty Images

Eforturile în vederea limitării încălzirii globale la pragul de 1,5 grade Celsius față de epoca preindustrială înregistrează „decalaje semnificative” în ceea ce priveşte ritmul şi nivelul necesare pentru abordarea crizei climatice, concluzionează un studiu realizat de mai multe organizații de mediu.

Cu prilejul conferinţei ONU asupra climei de la Paris din 2015, liderii globali au convenit asupra limitării încălzirii globale la nivelul de 1,5 grade Celsius peste nivelurile preindustriale, pentru a evita cele mai grave efecte ale schimbărilor climatice.

Potrivit unui raport intitulat „Starea acţiunii climatice”, dintre cei 42 de indicatori evaluaţi, doar unul singur - ponderea vehiculelor electrice în totalul vânzărilor de autovehicule - este pe cale să atingă ţinta pentru 2030 derivată din acordul de la Paris.

„În ciuda a decenii întregi de avertizări disperate şi semnale de alarmă, liderii noştri au eşuat în mobilizarea acţiunii climatice la ritmul şi nivelul necesare”, a spus autoarea principală a studiului, Sophie Boehm, potrivit dpa, preluată de Agerpres.

„Nu e timp de cârpeli. În schimb, avem nevoie de schimbări imediate, transformaţionale, în toate sectoarele, în acest deceniu”.

Ținte de mediu ratate

Potrivit raportului, proporţia energiei solare şi eoliene trebuie să crească în medie cu 24% anual - în prezent creşte cu 14% anual.

Eliminarea progresivă a combustibililor fosili trebuie să crească de şapte ori, se mai spune în raport. Dar subvenţiile pentru petrol, gaz şi cărbune aproape s-au dublat din 2020 până în 2021.

Autoarea raportului, Claire Fyson, din partea Climate Analytics, a spus că e „absurd” să continuăm să investim excesiv în energie pe bază de gaze naturale şi cărbuni.

Raportul a fost redactat prin eforturile comune ale organizaţiilor Bezos Earth Fund, Climate Action Tracker, ClimateWorks Foundation, United Nations Climate Change High-Level Champions şi World Resources Institute.

Editor : B.P.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

EXCLUSIV Început abrupt de emisiune: ”Florin ne-a cutremurat cu o veste”. Dezvăluirea făcută imediat, în direct

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

„Trăim a șasea mare extincție”. Avertismentul celebrei experte în cimpanzei, Jane Goodall: Viitorul este aproape sortit dezastrului

Cercetătorii au descoperit cauza fenomenului misterios al craterelor explozive din Siberia. „Un semn terifiant că Arctica se schimbă”

„Efectele climei smulg bucăţi din fiecare economie și distrug vieţi”. Avertisment dur la COP29, înainte de reuniunea liderilor G20

Cum a deturnat realegerea lui Trump conferința pentru climă COP29. Președintele azer și-a schimbat total discursul

Partenerii noștri