Live

NASA va instala pe Lună o rețea wireless 4G

Data publicării:
Ilustrație oferită de Profimedia Images

Compania finlandeză Nokia a fost selectată de NASA pentru a construi prima reţea celulară pe Lună, relatează Reuters. NASA îşi propune, prin programul său Artemis, să readucă oamenii pe Lună până în 2024 şi să înfiinţeze baze permanente pe suprafaţa selenară.

Nokia a anunţat că primul sistem de comunicaţii wireless în bandă largă din spaţiu va fi construit pe suprafaţa Lunii la sfârşitul anului 2022, înainte ca astronauţii să ajungă din nou acolo.

Compania finlandeză a câștigat 14 milioane de dolari de la NASA, împreună cu o companie privată de proiectare a navelor spaţiale din Texas, Intuitive Machines, pentru a trimite echipamentele spre Lună cu sonda lor selenară. Reţeaua se va autoconfigura şi va stabili un sistem de comunicaţii 4G/LTE pe Lună, a precizat Nokia, intenţia fiind aceea ca în viitor să se facă trecerea la 5G.

Reţeaua va oferi astronauţilor capabilităţi de comunicare voce şi video şi va permite schimbul de date telemetrice şi biometrice, precum şi trimiterea şi controlul de la distanţă a roverelor selenare şi a altor dispozitive robotice, a indicat compania.

Reţeaua va fi proiectată pentru a rezista condiţiilor extreme de la lansare şi aselenizare şi pentru a opera în spaţiu.

Echipamentele trebuie să fie trimise pe Lună într-o formă foarte compactă pentru a se încadra în limitele de dimensiune, greutate şi putere ale încărcăturilor spaţiale.

Nokia, citată de Agerpres, a indicat că reţeaua va folosi tehnologia 4G/LTE, utilizată la nivel mondial în ultimul deceniu, în locul 5G - cea mai recentă - deoarece în cazul primei sunt mai bine cunoscute cantitatea şi fiabilitatea.

Editor : A.V.D

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

NASA amână din nou întoarcerea pe Pământ a celor doi astronauți blocați în spațiu. De ce misiunea de o săptămână ajunge la nouă luni

Pe cine a ales Donald Trump la conducerea NASA: „În mod inevitabil, va exista o economie spaţială înfloritoare”

„Orașul de sub gheață”: O misiune NASA a dezvăluit o bază militară secretă ascunsă în calota glaciară din Groenlanda

Cele mai detaliate imagini ale suprafeței Soarelui au fost realizate de misiunea spațială Solar Orbiter. La ce ajută informațiile

Partenerii noștri