Live

Live Text NASA susține prima dezbatere publică pe tema vieții extraterestre: „Termenul de OZN nu mai există. A fost înlocuit cu UAP”

Data actualizării: Data publicării:
NASA susține prima dezbatere publică despre existența OZN-urilor. FOTO: Shutterstock

Un comitet înfiinţat anul trecut în cadrul NASA pentru a studia ceea ce guvernul american numeşte „fenomene aeriene neidentificate”, denumite în mod obişnuit OZN-uri, organizează prima sa întrunire publică miercuri, înainte de publicarea unui raport în săptămânile viitoare, informează Reuters, citată de Agerpres.

Raportul NASA despre UAP va fi publicat în luna iulie

ACTUALIZARE 23:30 Echipa NASA a anunțat că raportul lor privind fenomenele anormale neidentificate (UAP) va fi publicat în luna iulie.

Unele fenomene pot scăpa neobservate de astronomi

ACTUALIZARE 21:55 Deși există o mulțime de fenomene interesante care trebuie analizate, este posibil ca multe dintre ele să nu fi fost observate.

În prezent, există unele limitări substanțiale în ceea ce privește ceea ce oamenii de știință pot observa cu instrumentele de care dispun, în special în ceea ce privește dimensiunea.

După cum a explicat Avi Loeb, un astrofizician, pentru BBC Future, astronomii sunt capabili să detecteze obiecte cu un diametru de aproximativ 100-200 m, adică aproximativ de mărimea unui teren de fotbal.

Orice obiect mai mic ar putea să se strecoare prin spațiul din jurul planetei noastre complet neobservat.

Multe dintre misiunile NASA au loc pentru a cerceta dacă există sau nu viață extraterestră, spun experții

ACTUALIZARE 21:30 Experții de la NASA spun că multe dintre misiunile agenției au ca scop să cerceteze dacă există sau nu viață extraterestră.

Observarea unor evenimente anormale ar putea dovedi că există semne de viață dincolo de ceea ce se cunoaște în prezent, mai spun ei.

Dar atunci când oamenii de știință descoperă o astfel de anomalie, „nu concluzionăm că am descoperit viață, ci căutăm mai multe date", mai adaugă unul dintre oamenii de știință.

NASA transmite că nu a găsit nicio dovadă a vieții extraterestre

ACTUALIZARE 19:20 NASA afirmă că nu a găsit nicio dovadă a vieții extraterestre.

Dar susține că una dintre prioritățile sale cheie este „căutarea vieții în altă parte în Univers”.

„NASA explorează Sistemul Solar și dincolo de acesta pentru a ne ajuta să răspundem la întrebări fundamentale, inclusiv dacă suntem singuri în Univers”, se arată într-o declarație.

De asemenea, agenția a declarat că a finanțat „nenumărate” programe de cercetare, inclusiv câteva care au căutat în mod special dovezi ale vieții extraterestre.

Piloții comerciali sunt foarte reticenți în a raporta anomaliile

ACTUALIZARE 19:15 Piloții comerciali sunt foarte reticenți în a raporta anomaliile, spune David Spergel, președintele echipei NASA care analizează UAP-urile.

În general, aceste cazuri nu sunt raportate suficient, spune el, deoarece „există un stigmat în rândul persoanelor care raportează observarea de UAP”.

„Unul dintre obiectivele noastre este să eliminăm acest stigmat", adaugă el, „deoarece este nevoie de date de înaltă calitate pentru a răspunde la întrebări importante despre UAP-uri”.

Datele referitoare la UAP sunt adesea dificil de interpretat și de descifrat, și, în unele cazuri, pot fi ușor denaturate.

Spergel spune că acest lucru s-a întâmplat în Australia, unde cercetătorii au confundat un microunde cu semnalele radio.

„Ceea ce se întâmplase era că oamenii din observator își încălzeau prânzul în cuptorul cu microunde. Aceasta a produs o explozie de semnale radio care a fost captată de detectoarele sensibile”, adaugă Spergel.

De asemenea, cercetările efectuate de NASA în domeniul UAP-urilor sunt limitate de numărul de senzori de care dispune.

Acest lucru este parțial rezultatul faptului că există preocupări legate de confidențialitate din partea publicului american.

Cercetările efectuate de NASA în domeniul UAP se bazează pe date neclasificate

ACTUALIZARE 19:00 Cercetările efectuate de NASA în domeniul UAP se bazează pe date neclasificate care pot fi făcute publice.

Datele clasificate, potrivit Nicola Fox, sunt adesea ținute secrete din cauza „platformelor de senzori” implicate din partea armatei americane.

„Dacă un avion de vânătoare ar face o fotografie a Statuii Libertății, atunci aceasta ar fi clasificată. Nu din cauza fotografiei, ci din cauza senzorilor de pe avion”, a spus ea. Datele neclasificate permit, de asemenea, NASA să „comunice deschis” în cadrul organizației, în cadrul comunității științifice și cu publicul.

NASA este conștientă de interesul larg pentru UAP

ACTUALIZARE 18:45 Dan Evans, din cadrul NASA, a explicat de ce agenția spațială analizează prezența unor fenomene anormale neidentificate (UAP), potrivit BBC.

Unul dintre motive, spune el, este acela că „ridică probleme legate de siguranța cerului nostru”.

„Trebuie să determinăm dacă acestea prezintă riscuri pentru siguranța aeriană, pentru a ne asigura că cerul nostru rămâne sigur”, a mai spus el.

Luând cuvântul la începutul evenimentului, Evans a precizat că agenția este conștientă de interesul larg al publicului pentru UAP-uri.

Cercetarea transparentă și disponibilă publicului, a adăugat el, are ca scop un dialog „deschis și onest” cu publicul.

„Cererea de răspunsuri este puternică”, a spus el, adăugând că datele științifice sunt esențiale pentru a „separa faptele de ficțiune”.

Oamenii de știință sunt hărțuiți în mediul online

Oamenii de știință care lucrează la studiul UAP-urilor sunt hărțuiți în mediul online, pentru că studiază acest subiect.

Nicola Fox de la NASA spune că acest lucru este „descurajator” și că stigmatizează domeniul de studiu al UAP.

Publicul are dreptul să știe ce se întâmplă, spune ea, iar hărțuirea acestor oameni de știință împiedică acest lucru.

Știre inițială: Acel comitet alcătuit din 16 membri, reunind experţi din domenii ce variază de la fizică la astrobiologie, a fost format anul trecut pentru a cataloga incidentele neclasificate de tip OZN şi alte date colectate de la organisme guvernamentale civile şi sectoare comerciale.

Obiectivul şedinţei publice de miercuri, care va dura patru ore, „este acela de a ţine deliberările finale înainte ca echipa independentă a agenţiei să publice un raport în această vară”, a precizat NASA într-un comunicat prin care a anunţat această întrunire.

Activitatea comitetului reprezintă prima anchetă coordonată vreodată sub auspiciile agenţiei spaţiale americane în legătură cu un subiect despre care guvernul considera în trecut că ţine exclusiv de competenţa militarilor şi a oficialilor din sectorul siguranţei naţionale.

Studiul NASA este separat de ancheta recent oficializată de Pentagon care priveşte fenomenele aeriene neidentificate (UAP), documentate în ultimii ani de aviatori militari şi analizate de serviciile de informaţii şi de apărare din Statele Unite.

Eforturile paralele întreprinse de NASA şi Pentagon - ambele desfăşurate sub un aparent control public - subliniază un moment de cotitură pentru guvernul american, după decenii în care acesta a deviat atenţia societăţii, a dezminţit şi a discreditat relatările despre observarea unor obiecte zburătoare neidentificate (OZN), ce datează încă din anii 1940.

Termenul de „OZN”, mult timp asociat cu noţiunile de „farfurii zburătoare” şi „extratereştri”, a fost înlocuit în discursul guvernamental de „UAP”.

În timp ce misiunea ştiinţifică a NASA este considerată de anumite voci drept o promisiune pentru o abordare mai deschisă faţă de un subiect îndelung tratat ca un tabu de sectorul apărării, agenţia spaţială a Statelor Unite a făcut cunoscut încă de la început că nu a ajuns deocamdată la nicio concluzie.

„Nu există nicio dovadă că UAP-urile sunt de origine extraterestră”, a precizat NASA atunci când a anunţat înfiinţarea acestui comitet în iunie 2022.

În anunţurile sale mai recente, agenţia americană a prezentat o nouă interpretare potenţială a acronimului „UAP”, referindu-se la acesta ca la o abreviere ce desemnează „fenomene anormale neidentificate”. Noua denumire sugerează că observaţiile ce vizează alte apariţii decât cele aeriene ar putea fi la rândul lor incluse în această sintagmă.

Totuşi, anunţând întrunirea de miercuri, NASA a spus că agenţia spaţială americană defineşte „UAP”-urile drept „observaţii ale unor evenimente de pe cer care nu pot fi identificate ca aparate de zbor cunoscute sau ca fenomene naturale cunoscute dintr-o perspectivă ştiinţifică”.

Oficiali din domeniul apărării din Statele Unite au spus că recenta iniţiativă a Pentagonului de a investiga astfel de observaţii a condus la sute de rapoarte noi care sunt în prezent examinate, iar majoritatea lor rămân clasificate ca fiind neexplicate.

Directorul noului departament All-domain Anomaly Resolution Office (AARO) din cadrul Pentagonului a spus că existenţa unor forme de viaţă inteligente extraterestre nu a fost exclusă, dar că nicio observaţie nu a furnizat până acum dovezi ale unor origini extraterestre.

Editor : Bianca Chirilă

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

NASA amână din nou întoarcerea pe Pământ a celor doi astronauți blocați în spațiu. De ce misiunea de o săptămână ajunge la nouă luni

Pe cine a ales Donald Trump la conducerea NASA: „În mod inevitabil, va exista o economie spaţială înfloritoare”

„Orașul de sub gheață”: O misiune NASA a dezvăluit o bază militară secretă ascunsă în calota glaciară din Groenlanda

Cele mai detaliate imagini ale suprafeței Soarelui au fost realizate de misiunea spațială Solar Orbiter. La ce ajută informațiile

Partenerii noștri