NASA cumpără roci și praf de pe Lună cu 1 dolar
NASA a semnat patru contracte cu companii private care vor să aducă pe Terra eșantioane prelevate de pe Lună, la prețuri ce pornesc de la 1 dolar și ajung și la 15.000 de dolari, notează AFP. Documentele vizează stabilirea unui procent privind exploatării de resurse extraterestre de către sectorul privat.
Agenţia spaţială americană ar urma să primească zeci sau sute de grame de eşantioane de la cele patru firme private cu care a semnat contractele. Acestea vor organiza misiuni de aselenizare pe cont propriu pentru a preleva rocile și potrivit documentelor, vor realiza un transfer de proprietate la fața locului pentru NASA.
"Este extraordinar că vom putea să cumpărăm regolit lunar de la patru companii cu o sumă totală de 25.001 de dolari", a declarat Phil McAlister, coordonatorul acestui program demarat de NASA.
Cele patru companii, Lunar Outpost (contract de 1 dolar), iSpace Japan şi iSpace Europe (contracte de 5.000 de dolari fiecare) şi Masten Space Systems (contract de 15.000 de dolari), vor trimite roboţi în misiuni de aselenizare deja programate, finanţate de alte entităţi decât NASA, şi care sunt prevăzute pentru anii 2022 şi 2023.
Demararea unei noi faze a explorării spațiale, obiectivul principal al inițiativei NASA
Potrivit Agepres, aducerea eşantioanelor pe Terra nu este prevăzută în acest stadiu, întrucât obiectivul principal al iniţiativei este acela de a demara o nouă fază a explorării spaţiale, la care sectorul privat participă pentru a găsi minereuri şi alte resurse, precum apă, necesare vieţii şi producţiei de carburanţi în afara Terrei - toate aceste operaţiuni fiind protejate din punct de vedere juridic.
"Este foarte important să stabilim precedentul în baza căruia entităţile din sectorul privat vor putea să extragă şi să obţină aceste resurse", a explicat Mike Gold, un înalt oficial de la NASA, care coordonează departamentul de relaţii internaţionale.
"Acest fapt va crea un precedent pe plan intern şi pe plan extern", a adăugat el.
Statele Unite doresc să stabilească un precedent, întrucât nu există un consens internaţional în ceea ce priveşte drepturile de proprietate în afara Terrei. Puterile spaţiale rivale, Rusia şi China, au păreri divergente faţă de cele susţinute de administraţia de la Washington.
Tratatul spaţiului extra-atmosferic din 1967 este vag din acest punct de vedere, conţinând doar interdicţia ce vizează "orice dobândire naţională prin proclamarea suveranităţii, nici pe calea utilizării, nici prin oricare alt mijloc". Americanii spun că nu îşi doresc să îşi înfigă drapelul într-un nou teritoriu.
Totuşi, reprezentanţii Statelor Unite au spus în cadrul acordurilor încheiate pentru misiunea Artemis că îşi rezervă dreptul de a crea "zone de securitate" pentru protejarea activităţilor pe un corp celest. Artemis este programul ce vizează revenirea oamenilor pe Lună, cu o misiune programată în 2024, la care vor participa doi astronauţi.
Oficialul NASA a dat asigurări spună că aceste noi activităţi vor fi realizate "cu respectarea tratatului spaţiului".
"Este important ca Statele Unite să fie lider nu doar din punct de vedere tehnologic, ci şi din punct de vedere politic", a adăugat oficialul american.
Editor : A.A.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News