Live

NASA a anunțat momentul în care va devia traseul unui asteroid. Prima „misiune de apărare planetară” va fi transmisă în direct

Data publicării:
Misiunea DART este prima dedicată încercării de a devia un asteroid de la traiectoria care ar putea duce la un impact cu Terra. Foto: NASA.gov

Misiunea DART a NASA, prima care va testa tehnologia pentru apărarea Pământului împotriva potențialelor pericole legate de asteroizi sau comete, își va lovi ținta pe 26 septembrie, a anunțat agenția spațială americană.

Impactul cu asteroidul țintă, care nu reprezintă o amenințare pentru Pământ, va avea loc la ora Bucureștiului 02:14.

Evenimentul, considerat „prima misiune de apărare planetară”,  va fi transmis în direct pe pagina de Facebook a NASA, pe Twitter și pe YouTube.

Ţinta este un sistem de doi asteroizi aflaţi în apropierea Pământului. Cel mai mare se numeşte Didymos şi are diametrul de 780 de metri. În jurul lui orbitează Dimorphos, care are 160 de metri.

Oamenii de știință estimează că cel mai mare dintre asteroizi va fi lovit în momentul în care va fi cel mai aproape de Pământ, la aproximativ 10 milioane de km distanţă. Cu 10 zile înainte de coliziune, un mini-satelit se va desprinde de vehiculul spaţial şi va transmite imaginile înapoi de Pământ.

Telescoapele de la sol vor determina apoi în ce măsură cursul asteroidului a fost schimbat.

DART va furniza date importante pentru a ajuta la o mai bună pregătire a NASA în cazul unui asteroid care ar putea reprezenta un pericol pentru Pământ, în cazul în care un astfel de asteroid ar fi descoperit vreodată.

Oamenii de știință au identificat aproximativ 750.000 de asteroizi până acum. Din fericire, mulți dintre ei rămân foarte departe de Pământ. NASA nu a descoperit niciun asteroid care ar putea să se ciocnească cu planeta noastră în viitorul apropiat. Totuşi, cercetătorii estimează că doar 40% dintre obiectele mai mari de 140 de metri au fost descoperite până acum.

Editor : M.B.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Bill Nelson, NASA: Nu am văzut diviziune rasială sau religioasă. Din perspectiva spațiului, toți suntem cetățeni ai planetei Pământ

Înainte și după dezastru. Cum se vede din satelit tragedia din regiunea Valencia

La bordul Stației Spațiale Internaționale va fi realizat un experiment științific dezvoltat în România. În ce va consta cercetarea

Compania de sateliți a lui Elon Musk, chemată să semneze o cartă internaţională pentru reducerea deşeurilor spaţiale

Partenerii noștri