Live

Misiunea Polaris Dawn a SpaceX, care urmează să marcheze prima ieşire privată în spațiu, a fost din nou amânată. Care este motivul

Data publicării:
Nava spaţială urmează să se aventureze la o altitudine de 1.400 km, cea mai mare distanţă parcursă de un echipaj uman de la misiunile lunare Apollo. Foto: Profimedia Images

Plecarea rachetei SpaceX, care trebuia să transporte miercuri un miliardar, un pilot şi doi angajaţi ai companiei într-o misiune spaţială revoluţionară, Polaris Dawn, reprezentând prima ieşire privată în spaţiu din istorie, a fost din nou amânată pe termen nelimitat, a anunţat operatorul, care a invocat vremea nefavorabilă, relatează AFP, potrivit News.ro. Misiunea fusese deja amânată cu 24 de ore, luni, după detectarea unei „scurgeri de heliu”.

„Din cauza unei prognoze meteo nefavorabile în zona de aterizare pe apă a (capsulei) Dragon, în largul coastei Floridei, renunţăm la intervalele de decolare de astăzi şi mâine a (rachetei) Falcon 9 pentru Polaris Dawn”, a declarat SpaceX pe reţeaua socială X.

„Echipele continuă să monitorizeze condiţiile meteorologice pentru condiţii favorabile de lansare şi întoarcere”, a adăugat operatorul.

Lansarea misiunii Polaris Dawn fusese deja amânată cu 24 de ore după detectarea, luni, a unei „scurgeri de heliu” pe o legătură care alimentează racheta. Heliul, care nu este un gaz inflamabil, este adesea utilizat în sistemele de propulsie.

Decolarea rachetei Falcon 9, cu capsula Dragon care transportă echipajul, fusese reprogramată pentru miercuri la ora locală 03:38 de la Centrul Spaţial Kennedy (10:38, ora României). „Toate sistemele sunt pregătite pentru lansarea de mâine”, a declarat marţi SpaceX.

Comandantul misiunii de cinci zile este miliardarul american Jared Isaacman, care lucrează de mai mulţi ani cu compania lui Elon Musk. Călătoria urmează să fie ocazia de a testa primele costume spaţiale albe, cu aspect futurist, ale SpaceX.

Cea mai mare altitudine 

Ieşirea în spaţiu, care se anunţă a fi spectaculoasă, va fi transmisă în direct în a treia zi a misiunii.

Nava spaţială urmează să se aventureze la o altitudine de 1.400 km, cea mai mare distanţă parcursă de un echipaj uman de la misiunile lunare Apollo.

De asemenea, este pentru prima dată când angajaţii SpaceX vor merge în spaţiu: Sarah Gillis este responsabilă de pregătirea astronauţilor, iar Anna Menon a lucrat pentru NASA înainte de a se alătura SpaceX.

A patra persoană de la bord este pilotul Scott Poteet, un fost ofiţer al US Air Force şi un apropiat al lui Jared Isaacman.

Cei patru aventurieri au fost supuşi unui antrenament intensiv timp de peste doi ani: aproximativ 2.000 de ore într-un simulator, sesiuni de centrifuge (rotaţie rapidă), scufundări, salturi cu paraşuta şi antrenamente de supravieţuire în Ecuador.

Miliardarul Jared Isaacman, un pionier 

Polaris îşi propune să fie următorul pas în explorarea spaţială comercială.

Jared Isaacman, în vârstă de 41 de ani, patronul companiei financiare Shift4, a plecat deja în spaţiu în 2021 la bordul unei alte misiuni orbitale SpaceX pe care a închiriat-o, Inspiration4, prima din istorie care nu a avut astronauţi profesionişti.

El nu a dezvăluit suma pe care a investit-o în Polaris. Programul ambiţios al SpaceX urmează să includă trei misiuni, inclusiv primul zbor cu echipaj uman al mega-rachetei Starship, care este dezvoltată pentru călătorii spre Lună şi Marte.

„Ideea este de a dezvolta şi testa noi tehnologii şi manevre pentru a avansa viziunea îndrăzneaţă a SpaceX de a permite omenirii să călătorească spre stele”, a declarat Isaacman.

La o distanţă de 1.400 km - de peste trei ori mai mare decât cea a Staţiei Spaţiale Internaţionale - mediul este complet diferit în ceea ce priveşte radiaţiile şi micrometeoriţii, a explicat Isaacman.

Următoarea ieşire în spaţiu, către o orbită inferioară, ar fi prima efectuată de civili, alţii decât astronauţii profesionişti.

Editor : C.S.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Cum arată naveta spațială pe care chinezii o vor folosi pentru aprovizionarea stației lor de pe orbita Terrei

Lansare cu succes către ISS a unui experiment ştiinţific dezvoltat integral în România. Ce va analiza dispozitivul în spațiu

Primul satelit de lemn din lume a fost lansat într-o misiune pentru a dovedi că „vom putea trăi în spațiu pentru totdeauna”

Elon Musk va apărea în faţa justiţiei din cauza loteriei sale electorale prin care îl sprijină pe Trump

Partenerii noștri