Live

Metoda extraordinară prin care oamenii pot asculta acum sunetele din Cosmos. Presura: "Este muzica Universului care ne vorbește"

Data actualizării: Data publicării:
Giant universe starscape 3D illustration with colorful soundwave

Universul are tot mai puţine secrete pentru astronomi. Cercetătorii de la NASA au adunat şi înregistrat o colecție de sunete misterioase din adâncurile spațiului: sunetele pe care le fac stelele, cutremurele de pe Marte, găurile negre, în timp ce devorează materia din jurul ei, sau chiar sunete de la începuturile Universului care rezonează chiar şi acum.

Specialiştii spun că aceste sunete sunt modul prin care Universul cântă.

Fizicianul Cristian Presura a explicat la Digi24 cum au reușit oamenii de știință să aducă la urechea oamenilor sunete pe care ei nu le pot auzi în mod normal din Cosmos.

"Este muzica Cosmosului care ne vorbește. Au fost construite să sune ca niște melodii. Acestea nu sunt sunete reale, pentru că sunetul circulă doar în aer sau apă, nu în vid. Oricât am încerca să ascultăm cu urechea Cosmosul nu vom auzi nimic, sunetul nu trece prin vid.

Ce au făcut cercetătorii de la NASA a fost să reconstruiască niște sunete în urma unor imagini.

Vedem o explozie, supernova din 1987, care a fost fotografiată, vedem coliziunea dintre două grupuri de galaxii care a fost și ea fotografiată. Sunt fotografii pe care telescoapele le-au făcut, iar fotografiile au fost transformate în sunet printr-o metodă numită sonificare.

Fiecare fotografie spune o poveste. Fotografia care spune povestea coliziunii a două grupuri de galaxii - mici de tot vedem galaxii îndepărtate. Prin sonificare, când imaginea ajunge în dreptul acelor galaxii mici, noi auzim niște sunete cristaline.

Acea fotografie cu foarte multe galaxii e una care scoate în evidență materia întunecată, pentru că atunci când galaxiile se ciocnesc în zona din centru apare foarte multă energie, o vedem roșiatică și, după ciocnire, materia întunecată rămâne în urmă îndepărtată și este scoasă în evidență sub forma culorii albastre. Culoarea albastră ne arată unde există materie întunecată.

Acel ecou pe care îl auzim este creat artificial de oameni, pentru ca sunetul să fie auzit mult mai bine.

În imaginea cu rămășița unei supernove, a fost reconstruită în sunete, cu ajutorul sunetelor unei orchestre, se aud alămuri, instrumente cu corzi, ca să avem impresia că e o simfonie, o simfonie a Cosmosului.

Cosmosul ne vorbește și noi vrem să îl ascultăm. Pentru că nu reușim să facem asta cu urechile noastre, reconstruim sunetul în imaginile pe care le vedem.

În mod sigur nu e liniște în Cosmos, doar că noi nu putem auzi, că la noi nu ajunge nimic", a explicat Cristian Presura.

 

Editor : Georgiana Marina

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

EXCLUSIV Început abrupt de emisiune: ”Florin ne-a cutremurat cu o veste”. Dezvăluirea făcută imediat, în direct

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

De ce nu au mai ajuns oamenii pe Lună de mai bine de 50 de ani. „Dacă nu era riscul politic, probabil că eram deja pe Marte”

Lansare cu succes către ISS a unui experiment ştiinţific dezvoltat integral în România. Ce va analiza dispozitivul în spațiu

Bill Nelson, NASA: Nu am văzut diviziune rasială sau religioasă. Din perspectiva spațiului, toți suntem cetățeni ai planetei Pământ

Înainte și după dezastru. Cum se vede din satelit tragedia din regiunea Valencia

Partenerii noștri