Mașina lui Elon Musk a împlinit cinci ani de călătorie în spațiu. Cât de departe a ajuns de Pământ
Au trecut cinci ani de când SpaceX a trimis în spațiu mașina personală a lui Elon Musk, vehiculul Tesla fiind de atunci într-o călătorie fără sfârșit prin sistemul solar, scrie CNN. De luni, 6 februarie, mașina sport se află în spațiu de o jumătate de deceniu.
La data aniversării trimiterii sale în spațiu, roadster-ul Tesla a realizat în jur de trei și un sfert mișcări de revoluție în jurul Soarelui și este poziționată la 327 milioane de kilometri distanță de Pământ, conform site-ului whereisroadster.com, care urmarește poziția vehicului în spațiu.
Până acum, mașina a înregistrat peste patru miliarde de kilometri parcurși, în mare parte prin vid. În 2020, a făcut prima sa vizită planetei Marte, trecând pe lângă ea la o distanță de aproximativ 8 milioane de kilometri sau aproximativ de 20 de ori distanța dintre Pământ și Lună.
Totuși, este destul de dificil de spus cu exactitate unde se află mașina, sau de a afla dacă ea încă mai este întreagă. Este posibil ca vehiculul să fi fost lovit sau distrus de un meteoroid sau erodată masiv de radiație.
Din 2018, ea nu a mai fost observată direct, ultima imagine clară cu ea fiind din săptămânile de după momentul în care a fost lansată de pe Pământ în spațiu, la bordul unei rachete Falcon Heavy. Datele din prezent reprezintă doar estimări calculate pe baza traiectoriei și forțelor care acționează în spațiu asupra mașinii.
Astronomii au puține motive să urmărească activ acest obiect, în condițiile în care informațiile legate de el nu au valoare științifică prea mare.
Inițial, această mașină Tesla era menită să fie doar o „sarcină utilă” pentru prima misiune a Falcon Heavy, o misiune despre care însuși Musk a spus că are o șansă de reușită de 50/50.
Totuși, misiunea a fost un succes, iar mașina lui Musk se învârte în jurul Soarelui de atunci, având o orbită alungită care se întinde aproape de orbita marțiană. Luni, orbita mașinii se intersecta direct cu cea marțiană, deși planeta se afla pe partea opusă a Soarelui.
Înainte de lansarea sa din 2018, SpaceX a umplus mașina cu diferite obiecte – la volan se află un manechin în costum spațial, poreclit „Starman”, iar pe bordul mașinii este o placă inscripționată cu mesajul „Nu te panica”, o referință la faimoasa poveste SF „The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy”. În interior se află, de asemenea, un dispozitiv de stocare încarcat cu operele lui Isaac Asminov și o placă inscripționată cu numele a mii de angajați ai SpaceX.
La acest moment, este puțin probabil ca mașina să treacă pe lângă vreo altă planetă până în 2035, când se va apropia din nou de Marte. Apoi, în 2047 și 2050, se va mai apropia de Pământ din nou.
Într-o lucrare științifică din 2018, se estimează că șansele ca mașina să se prăbușească pe Pământ în următoarele 15 milioane de ani sunt de 22%. Șansa de prăbușire pe Venus este de 12%, identică cu șansa ca vehiculul să plonjeze direct în Soare.
Editor : Adrian Dumitru
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News