Live

Pana informatică de ieri a afectat 8,5 milioane de dispozitive Windows. Experții spun că am putea să ne așteptăm și la „valul doi”

Data publicării:
Aeroporturile au fost date peste cap de evenimentele de ieri Foto: Profimedia

Microsoft spune că estimează că o actualizare CrowdStrike - care a provocat vineri o pană IT masivă la nivel mondial - a afectat 8,5 milioane de dispozitive Windows.

Gigantul tehnologic, care afirmă că nu a fost responsabil pentru defecțiunea IT, încearcă să minimalizeze proporțiile problemei și adaugă că această cifră reprezintă mai puțin de 1% din toate echipamentele Windows din lume.

Gigantul tehnologic, care subliniază că aceasta nu a fost o problemă cauzată de software-ul său, spune că incidentul evidențiază cât de important este pentru companii să „acorde prioritate operării cu implementare sigură și recuperare în caz de dezastru folosind mecanismele care există”.

Al doilea val s-ar putea întâmpla oricând

Experții consultați de BBC cred că nu ar trebui să considerăm atacul ca trecut și că există, de asemenea, posibilitatea unui „al doilea val”.

Experții în securitate cibernetică avertizează cu privire la un al doilea val de perturbări și daune care ar putea să aibă la bază acțiunile unor infractorilor cibernetici care speră să profite de haos.

În această dimineață, Australian Signals Directorate (ASD), echivalentul GCHQ din Regatul Unit sau al Agenției Naționale de Securitate (NSA) din SUA, a emis o alertă cu privire la hackerii care trimit remedieri software false, pretinzând că sunt CrowdStrike.

„Alertă! Am înțeles că sunt lansate o serie de site-uri web rău intenționate și coduri neoficiale care pretind că ajută entitățile să se recupereze”, se arată în notificare.

Agenția îndeamnă respondenții IT să utilizeze numai site-ul CrowdStrike pentru a obține informații și ajutor.

Istorie IT

BBC spune, de asemenea, că cel mai apropiat de acesta, ca proporție, este atacul cibernetic WannaCry din 2017, care se estimează că a afectat aproximativ 300.000 de computere din 150 de țări. O lună mai târziu a avut loc un atac similar, costisitor și perturbator, numit NotPetya.

De asemenea, în 2021 a avut loc o întrerupere majoră de șase ore la Meta, care administrează Instagram, Facebook și WhatsApp - dar aceasta a fost în mare parte limitată la gigantul social media și la unii parteneri legați.

 

 

Editor : Sebastian Eduard

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

A dat pasă la portar din penalty, în minutul 9! Echipa lui a pierdut, iar la final a explicat gestul. VIDEO Imagini virale

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Microsoft se confruntă cu un nou val de erori, la două săptămâni de la pana informatică ce a provocat haos în toată lumea

Compania aeriană Southwest Airlines nu a fost afectată de pana informatică mondială: folosește Windows 3.1, vechi de 32 de ani

„Succesul generează succes”. De ce mogulii IT îl sprijină pe Donald Trump

Microsoft dă vina pe Uniunea Europeană pentru pana informatică uriașă de zilele trecute

Partenerii noștri