Live

Legendele internetului: Confuzia dintre emoții și cunoștințele despre politică influențează rezultatul unor alegeri electorale

Data actualizării: Data publicării:

Confuzia dintre emoțiile personale și cunoștințele despre politică influențează în mod evident rezultatul unor alegeri electorale. Practic, reacțiile emoționale ale oamenilor nu au legătură cu performanțele politicienilor. Deseori, ceea ce noi considerăm că este lipsă de interes pentru participarea la alegeri, în realitate înseamnă emoții puternice din partea multor alegători, care se gândesc și se răzgândesc până în ziua votului, în privința candidatului.


Gândirea critică ne ajută să fim obiectivi

Valorile personale, prejudecățile, dar și emoțiile personale sunt principalii factori care determină alegerile pe care le facem. De asemenea, influențele pe care le primim sunt datorate și mediului cultural în care ne-am format sau experiențelor personale. Este deci greu să spunem că suntem obiectivi, mai ales când discutăm despre situații complexe. De regulă, ca să ajungem la obiectivitate trebuie să facem un efort conștient, să ne dezvoltăm gândirea critică.

Deciziile sunt influențate de emoții

Dragoș Cîrneci, psiholog specialist in Neuroștiințe: „Când e vorba să alegi ceva, să ai o decizie, deja ai o parte afectivă în treaba asta. Când doar judeci la rece, așa că atunci ai doar gândirea critică. Când deja ești fanul unui partid sau al unui candidat, deja e o chestie emoțională. Studiile de psihologie și de neuroștiințe arată că mai degrabă tu, când te uiți la asemenea mișcări de tip politic, nu prea contează că-i de dreapta sau de stânga, mai ales că, de foarte mult candidații de exemplu, din România de dreapta par a fi de stânga în altă parte. Deci nu contează treaba asta foarte mult, ci ce-ți servește ție, ca nevoie personală, ce livrează ca mesaj”.

Ce înseamnă consens fals

Când nu poți fi obiectiv, poți măcar să fii corect. Oamenii vorbesc adesea despre lucruri pe care nu le stăpânesc, iar politicienii nu fac nici ei excepție de la această regulă. Un alt fapt demonstrat științific este tendința oamenilor de a exagera numărul de persoane care gândesc ca ei. Și așa se ajunge la situații în care se iau decizii proaste și se încearcă rezolvarea unor probleme grave din mers.

Promisiunile populiste, greu de realizat

Alin Mituta, europarlamentar REPER: „Vedem acum ce se întâmplă cu Brexit. Nici măcar acum, la mulți ani după ce Marea Britanie a ieșit din Uniunea Europeană, nu au un plan, nu știu de fapt ce vor să facă. La fel se întâmplă și cu politicienii care promit marea cu sarea sau promit tot felul de lucruri, iar apoi, după ce câștigă alegerile prin aceste metode, de fapt habar nu au ce vor să facă sau ce trebuie să facă”.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Donald Trump a oferit imaginea zilei la alegerile prezidențiale din SUA. Martina Navratilova a reacționat imediat

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Donald Trump și Kamala Kamala, în ziua votului. Ce au făcut cei doi rivali în cursa pentru Casa Albă

Ce se va întâmpla cu dosarele penale ale lui Trump după alegeri

Cum se pregătește Donald Trump să conteste alegerile dacă le pierde

Cum a pompat Rusia bani în alegerile din Moldova și de ce acest lucru nu a funcționat

Partenerii noștri