Internetul din balon a devenit o realitate. A fost lansat primul serviciu de acest tip
A fost o promisiune mult timp, însă acum a devenit realitate: internet din balon. O tehnică simplă, care poate ajuta zonele izolate. După ani de zile de teste, Loon, divizie a companiei Alphabet, a lansat primul serviciu comercial prin care furnizează internet cu ajutorul baloanelor ce zboară la circa 20 de kilometri înălţime.
Cum luptă școala și părinții cu fenomenul social media. „Cum să dai vina pe copii?!”
Cum ne influențează viața rețelele sociale
Un expert din Ucraina avertizează
Un nou derapaj al lui Trump
România, ținta hackerilor ruși
O femeie din Sibiu a rămas fără jumătate de milion de euro
Cum ne dezghețăm corect mașina
Carmen Iohannis dansează pe ritmuri africane la un liceu de fete din Kenya
Un deepfake cu Maia Sandu care își anunță demisia a apărut pe internet
Primul astfel de serviciu comercial de internet a fost inaugurat în Kenya. Compania a dat drumul unei „flote” de 35 de baloane care acoperă cu semnal 4G aproximativ 50.000 kilometri pătraţi.
Astfel de stații în balon acoperă cu semnal o zonă de zece ori mai mare decât o antenă clasică de telecomunicații.
Cum funcționează „balonul cu internet”
Baloanele sunt, de fapt, vehicule ce zboară la o înălţime de aproximativ 20 kilometri. Se orientează în funcție de condițiile atmosferice și se deplasează cu ajutorul curenților stratosferici. Fiecare unitate rezistă în aer cel mult 100 de zile și apoi trebuie să coboare la sol pentru inspecție și revizie.
„Vrem ca restul Africii să ni se alăture pentru a forma o piață digitală unică, în care 1,3 miliarde de oameni să fie conectați. Toți pot fi online, putem fi o mare piață comună, în care să beneficiem de avantajele inovațiilor”, a declarat Joe Mucheru, ministrul informațiilor din Kenya.
Rezultatele sunt remarcabile, unitățile pot furniza internet direct sau funcționează ca o conexiune în cadrul rețelei pentru a extinde aria acoperită.
Aceasă tehnică nu este menită să concureze cu internetul prin satelit sau prin fibră optică, ci se dedică unui nou tip de conexiuni, în regiuni noi.
Cu câteva zile înainte de lansarea oficială din Kenya, testele au condus la conectarea la internet a 35 de mii de utilizatori. Potrivit companiei, conexiunile au o viteză de 18,9 Mbps pentru download, iar upload-ul ajunge la 4,74Mbps.
Este o tehnologie care ar putea ajuta zonele izolate, unde s-ar ajunge greu cu variante clasice de conexiune.
Variante de internet pentru arii izolate
Pe de altă parte, presa locală scrie că în acest moment, Loon a lansat serviciul într-o zonă ușor accesibilă, unde există deja internet, şi nu într-o regiune în care chiar era nevoie de acest serviciu. Însă, pe viitor, serviciul s-ar putea extinde în zone izolate, fără acces la internet.
Loon este o companie care funcționează autonom din 2018 şi până acum s-a limitat în a testa furnizarea de internet prin baloane pe arii mici şi pentru un timp limitat, în zone precum Puerto Rico şi Peru. Însă niciodată nu a ajuns la a furniza un serviciu comercial.
Operatorii americani de telecom au folosit baloanele Loon pentru a oferi acces la internet pentru sinistrații din Puerto Rico, după uraganul din 2017.
Giganții tehnologici au venit cu mai multe variante pentru a extinde acoperirea cu internet a ariilor izolate. Facebook concepuse un plan de a folosi drone cu încărcarea solară. Însă mult mai viabilă este soluția unor sateliți pe orbită joasă a planetei. Și sunt proiecte în desfășurare ale Space X, Amazon sau One Web, aceasta din urmă având susținerea Airbus.
Editare web: Luana Păvălucă
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News