Live

Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică, concluzii la sfârșit de an. Care au fost principalele provocări din 2024

Data publicării:
Utilizarea tehnologiei deepfake a continuat să crească în 2024. Imagine cu caracter ilustrativ. Sursa foto: Profimedia Images

Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC) trece, marţi, în revistă principalele evoluţii tehnologice şi provocări în domeniul securităţii cibernetice din anul care se încheie şi revine cu recomandarea ca atât instituţiile, cât şi utilizatorii individuali să rămână vigilenţi.

„Pe măsură ce ne apropiem de 2025, este momentul potrivit să reflectăm asupra anului 2024 şi să evidenţiem principalele evoluţii tehnologice şi provocări în domeniul securităţii cibernetice”, au transmis, marţi, freprezentanţii DNSC, detaliind o serie de reuşite şi provocări, informează News.ro.

Inteligenţa Artificială (AI) şi Securitatea Cibernetică

Anul 2024 a fost marcat de progrese semnificative în AI, care au adus atât beneficii, cât şi provocări. Pe de o parte, AI a îmbunătăţit automatizarea şi eficienţa în diverse industrii; pe de altă parte, a fost utilizată în atacuri cibernetice sofisticate, crescând complexitatea ameninţărilor.

Tehnologia Deepfake şi Fraudele Online

Utilizarea tehnologiei deepfake a continuat să crească, fiind folosită în campanii de dezinformare şi fraude online. Echipele de securitate cibernetică au fost nevoite să dezvolte metode avansate pentru a detecta şi contracara aceste ameninţări.

Extinderea Internet of Things (IoT)

Integrarea dispozitivelor IoT a crescut semnificativ în 2024, conectând fabrici, oraşe şi locuinţe. Deşi această conectivitate a îmbunătăţit eficienţa operaţională, a introdus şi noi vulnerabilităţi în securitatea cibernetică, necesitând măsuri de protecţie adecvate.

Calculul Cuantic şi Criptografia

Progresele în calculul cuantic au continuat, aducând atât oportunităţi, cât şi provocări pentru securitatea informaţiilor. Capacitatea calculatoarelor cuantice de a rezolva probleme complexe ridică întrebări privind viitorul criptografiei tradiţionale şi necesitatea dezvoltării de soluţii post-cuantice.

„În concluzie, anul 2024 a fost caracterizat de evoluţii tehnologice rapide şi provocări crescânde în securitatea cibernetică. Este esenţial ca atât instituţiile, cât şi utilizatorii individuali să rămână vigilenţi şi să colaboreze pentru a asigura un mediu digital sigur şi rezilient”, au transmis reprezentanţii DNSC.

Editor : M.I.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

A auzit că David Popovici și-a cumpărat o mașină de 120.000 € și nu s-a abținut: ”Extrem de neinspirat”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Şeful DNSC: Tot mai mulţi români cad victime înşelăciunilor online. Ce măsuri pot fi luate pentru evitarea acestor probleme

Paradisul infractorilor: Războiul care a transformat o țară în capitala globală a criminalității

SUA acuză China de un „incident major de securitate cibernetică”. Reacția Beijingului: „Nu există dovezi”

Hackeri pro-ruși au lansat un atac cibernetic împotriva Ministerului de Externe al Italiei și a aeroporturilor din Milano

Partenerii noștri