De la primul video, la tehnologia viitorului. Cum ne-a transformat obiceiurile evoluția internetului
5 miliarde de clipuri video sunt vizualizate în fiecare zi doar pe YouTube, iar pe Facebook, cei care au un cont activ intră în medie de 8 ori pe zi şi petrec cel puţin 20 de minute online. Cifrele sunt rezultatul dezvoltării tehnologiei şi a internetului, care au ajuns să ne influenţeze viaţa în tot ceea ce facem. Jurnalistul Digi24 Sergiu Voicu ne spune în cifre cum se vede impactul acestei evoluţii în viaţa noastră.
Care e mecanismul din spatele consumului de mesaje „care explică totul” pe rețelele sociale
YouTube a sancționat OAN, canalul ultra-conservator care îl susține pe Trump
Klaus Iohannis amână desemnarea premierului. „Coaliția pro-europeană continuă negocierile. Sunt optimist”
George Simion a mers la Palatul Cotroceni, pentru consultări, dar a anunțat că nu intră: „AUR nu recunoaște legitimitatea lui Iohannis”
Consultări la Palatul Cotroceni. Coaliția a stat sub 20 de minute. Partidele extremiste AUR, POT și SOS au refuzat să meargă
Ploi și lapoviță, în aproape toată țara. Meteorologii anunță și temperaturi de până la -15°
Elena Lasconi, după consultările cu Iohannis: „Am fost să îi transmitem că mandatul lui s-a încheiat şi că trebuie să-şi dea demisia”
Circul continuă în Parlament: Becali spune cum a făcut facultatea fără prezență. Șoșoacă jignește jurnaliștii. AUR îl atacă pe Iohannis
Influencerul Makaveli, amenințări din Parlament cu limbaj suburban: „Ascundeți-vă soțiile. Fiți cuminți, mergeți pe vârfuri”
Dacă în urmă cu 20 de ani de abia vedeam un telefon mobil, acum nu doar că îl folosim pentru a vorbi cu persoanele dragi, dar apelăm la dispozitiv pentru a vedea de pe el filme, evenimente în timp real şi chiar pentru a ne conecta cu aparatele inteligente de acasă. Viteza de mişcare a tehnologiei se vede cel mai bine pe internet.
Știați că, primul video de pe YouTube a fost încărcat pe 23 aprilie 2005? Ei bine, în prezent, sunt peste 5 miliarde de clipuri video vizualizate în fiecare zi. Iar în fiecare minut 300 de ore de video sunt încărcate pe platformă.
Pentru a înţelege şi mai bine cum am ajuns aici ne uităm tot la anul 2005, anul în care se lansa în România serviciul 3G, ce aducea posibilitatea de a folosi telefoanele mobile şi pentru a vedea pe internet clipuri video.
6 ani mai târziu, în 2011, apare în lume, 4G. Această tehnologie, a adus un mare salt. Pe lângă serviciile obişnuite de voce şi date, a apărut o viteză de acces la Internet de până la 10 ori mai mari decât în 3G.
În plus şi o performanţă mai mare a aplicaţiilor pentru a vedea clipuri online, a face videoconferinţe sau pentru jocuri în reţea. Calitatea şi viteza s-au tradus prin o mai mare atenţie către conţinut video. O atenţie care în cifre spune că până în 2020, 75% din traficul de date mobile, la nivel mondial, va fi din video.
Şi tot evoluţia tehnologică ne-a transformat şi obiceiurile. De exemplu 8 din 10 români se uită la clipuri video online pentru relaxare. Iar 3 din 10 românii care urmăresc video online şi creează filmuleţe. Odată ce va intra în piaţă 5G, nu mai vorbim doar de video şi lucrurile pe care le ştim.
Vom vorbi de o conectare mult mai rapidă cu toate domeniile, de la agricultură, la transport sau sănătate. Iar ce acum ne poate părea o fantezie, se va transforma în realitate.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News