Cel mai mare soft de spionaj, FluBot, a fost blocat de Europol. Hackerii furau datele bancare cu ajutorul unor SMS-uri
Agenția europeană de poliție a anunțat că a reușit să oprească cel mai mare program de spionaj folosit de hackeri. Acesta ataca cu ajutorul unor SMS-uri telefoanele mobile cu sisteme Android, din care fura informații sensibile, parole sau detalii bancare. Europol nu a dat detalii despre cum a reușit să blocheze răspândirea virusului, dar a precizat că polițiști din 11 țări europene, printre care România, au pus umărul la succesul operațiunii.
Virusul FluBot, care a făcut zeci de mii de victime în întreaga lume, a fost blocat de agenția Europol cu sprijinul agențiilor de poliție din 11 state europene, dar și cu ajutorul autorităților din Statele Unite.
Virusul era instalat pe dispozitivul vizat cu ajutorul unui SMS, care făcea referire fie la urmărirea unui pachet comandat, fie la ascultarea unui mesaj audio. Mesajul trimis prin SMS conținea în mod obligatoriu un link, numai că odată accesat linkul respectiv în telefon era descărcată aplicația folosită de hackeri pentru a spiona orice mișcare pe care o făcea utilizatorul respectivului dispozitiv mobil. Așa intrau hackerii în posesia datelor bancare, a conturilor, a parolelor folosite de utilizatorul telefonului.
România a fost în ianuarie principala țintă a hackerilor care au folosit acest tip de soft, iar poliția și autoritățile de protecție cibernetică au transmis în mai multe rânduri avertizări către utilizatori cu privire la mesajele înșelătoare.
Europol a blocat acum acest program, după ce luna trecută specialiștii au reușit să oprească răspândirea lui în statele europene. Spania și Finlanda, dar și Portugalia au fost printre statele cele mai afectate de răspândirea acestui virus numit FluBot.
Ancheta europeană este încă în desfășurare, pentru că deocamdată cei de la Europol nu au reușit să afle și cine este în spatele acestor atacuri.
Filme pentru adulți pe Facebook-ul unei mănăstiri
Hackerii au găsit o nouă modalitate pentru a-i înșela pe români
România, ținta hackerilor ruși
„Anul acesta este raiul pentru hackeri”. Interviu cu fostul șef al Direcţiei Naţionale Cibernetice din Israel
Buletinul lui Ciolacu a ajuns pe mâna hackerilor
Cum se folosesc hackerii de AI ca să înșele oamenii
Andreica, „Europol”, despre polițiștii care încalcă legea
Descinderi DIICOT la grupări de hackeri. Aceștia ar fi atacat site-urile mai multor instituții publice
Avertismentul FBI: Tehnologia „Deep fake” devine tot mai periculoasă
Editor : Luana Pavaluca
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News