Live

Cel mai mare soft de spionaj, FluBot, a fost blocat de Europol. Hackerii furau datele bancare cu ajutorul unor SMS-uri

Data publicării:
Europol a reușit să blocheze virusul FluBot, care fura date prin intermediul unui SMS de la utilizatorii telefoanelor cu sistem Android Foto: Profimedia Images

Agenția europeană de poliție a anunțat că a reușit să oprească cel mai mare program de spionaj folosit de hackeri. Acesta ataca cu ajutorul unor SMS-uri telefoanele mobile cu sisteme Android, din care fura informații sensibile, parole sau detalii bancare. Europol nu a dat detalii despre cum a reușit să blocheze răspândirea virusului, dar a precizat că polițiști din 11 țări europene, printre care România, au pus umărul la succesul operațiunii.

Virusul FluBot, care a făcut zeci de mii de victime în întreaga lume, a fost blocat de agenția Europol cu sprijinul agențiilor de poliție din 11 state europene, dar și cu ajutorul autorităților din Statele Unite.

Virusul era instalat pe dispozitivul vizat cu ajutorul unui SMS, care făcea referire fie la urmărirea unui pachet comandat, fie la ascultarea unui mesaj audio. Mesajul trimis prin SMS conținea în mod obligatoriu un link, numai că odată accesat linkul respectiv în telefon era descărcată aplicația folosită de hackeri pentru a spiona orice mișcare pe care o făcea utilizatorul respectivului dispozitiv mobil. Așa intrau hackerii în posesia datelor bancare, a conturilor, a parolelor folosite de utilizatorul telefonului.

România a fost în ianuarie principala țintă a hackerilor care au folosit acest tip de soft, iar poliția și autoritățile de protecție cibernetică au transmis în mai multe rânduri avertizări către utilizatori cu privire la mesajele înșelătoare.

Europol a blocat acum acest program, după ce luna trecută specialiștii au reușit să oprească răspândirea lui în statele europene. Spania și Finlanda, dar și Portugalia au fost printre statele cele mai afectate de răspândirea acestui virus numit FluBot.

Ancheta europeană este încă în desfășurare, pentru că deocamdată cei de la Europol nu au reușit să afle și cine este în spatele acestor atacuri.

Editor : Luana Pavaluca

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Meta a fost amendată în UE cu 251 de milioane de euro din cauza piratării a trei milioane de conturi Facebook în 2018

EUROPOL: „Aderarea la Schengen aduce o serie de provocări”. Avantajele și dezavantajele libertății de mișcare depline a românilor

Panourile fotovoltaice pun în pericol siguranța rețelelor energetice din cauza vulnerabilității la atacuri informatice

Hackerii au spart o agenție din subordinea Ministerului Apărării din Ungaria. Suma uriașă pe care o cer pentru a nu publica datele

Partenerii noștri