Inspiration 4, misiunea care va lansa pe orbită primul echipaj alcătuit doar din „civili” care nu sunt astronauți profesioniști
Miercuri, un alt antreprenor miliardar se pregăteşte să se lanseze în spaţiu la bordul unei navete SpaceX, în cadrul unei misiuni de turism spaţial care ar putea deveni primul zbor cu echipaj uman alcătuit doar din „civili”, în sensul că nicio persoană aflată la bord nu e astronaut profesionist, conform Reuters.
Americanul Jared Isaacman, fondatorul şi directorul executiv al companiei din domeniul comerţului online, Shift4 Payments, va fi liderul echipajului din care mai fac parte alţi trei turişti spaţiali în cadrul misiunii care va dura trei zile.
Naveta SpaceX va fi lansată de la baza Cape Canaveral, Florida, locul de unde a decolat în vara anului 1969 şi misiunea Apollo 11, care a dus la cucerirea Lunii, odată cu primele aselenizări reușite de astronauții Neil Armstrong și Eduard „Buzz” Aldrin. La revenirea pe Pământ, naveta SpaceX va ameriza în Oceanul Atlantic.
Capsula, denumită Resilience, este programată a fi lansată de la Centrul Spaţial Kennedy al NASA, propulsată de una dintre rachetele reutilizabile Falcon 9 ale companiei Space X.
Fereastra de lansare este de cinci ore și se deschide miercuri la ora 20:00 (ora locală sau 00:00 GMT), informează Agerpres.
Succesul misiunii ar putea inaugura o nouă eră în turismul spaţial comercial, mai multe companii concurând deja să atragă clienţi bogaţi, dispuşi să achite o mică avere pentru a experimenta euforia unei călătorii la zbor hipersonic, câteva minute de imponderabilitate şi spectacolul vizual al spaţiului cosmic.
Misiunea Inspiration 4 și scopul ei filantropic
Misiunea Inspiration 4 a fost concepută de Jared Isaacman, în vârstă de 38 de ani, în principal pentru a atrage atenţia şi finanţări către spitalul pentru copii St. Jude din orașul american Memphis, unul dintre principalele centre de oncologie pediatrică din Statele Unite. De altfel, Isaacman a promis o donaţie în nume personal de 100 de milioane de dolari în beneficiul institutului.
SpaceX este cea mai renumită companie din domeniul înfloritor al zborurilor spaţiale comerciale, având deja la activ numeroase transporturi de provizii şi astronauţi către Staţia Spaţială Internaţională în urma unor contracte cu NASA.
Companii rivale precum Virgin Galactic şi Blue Origin au celebrat recent primele lor misiuni de turism spaţial odată cu zborurile directorilor lor executivi, miliardarul Richard Branson, respectiv Jeff Bezos. Numai că ambele lansări au fost însă suborbitale, trimiţând echipajul în spaţiu şi aducându-l înapoi pe Terra în decursul a câteva minute.
Misiunea Inspiration 4, care este coodonată de compania Space X, reprezintă un pas important, poate ar fi mai bine să-i spunem chiar un salt tehnologic, prin care se transcende turismul spațial cu scopul de utilizare a spațiului în scopuri comerciale. Misiunea SpaceX este proiectată să-i transporte pe cei patru pasageri acolo unde nu a mai ajuns niciun echipaj alcătuit în exclusivitate din civili şi anume pe orbita Terrei.
Odată ajunşi acolo, cei patru membri ai misiunii Inspiration 4 vor face o rotație completă în jurul Pământului la fiecare 90 de minute cu peste 27.360 de kilometri pe oră, adică o viteză de aproximativ 22 de ori mai mare decât viteza sunetului. Altitudinea-ţintă este de 575 de kilometri, deasupra orbitei Staţiei Spaţiale Internaţionale şi chiar a telescopului Hubble. Capsula Crew Dragon a fost modificată de Space X, punându-se în partea de sus un hublou mare și transparent, care le va oferi celor patru membri ai echipajului o vizibilitate de excepție.
Cine sunt cei patru membri ai echipajului
Inspiration 4 este misiunea a patru oameni extrem de diferiți. Platforma space.com a transmis că cei patru pasageri reprezintă virtuțile filantropiei de astăzi: leadership, speranță, generozitate și prosperitate. Aceștia vor efectua o serie de experimente despre reacțiile corpului uman la zborul spațial în timpul celor trei zile de călătorie, aceasta fiind poate partea cea mai puțin interesantă, având în vedere că timp de douăzeci de ani, sute de astronauți profesioniști s-au aflat la bordul Stației Spațială Internațională, unii chiar pentru perioade foarte lungi, făcând, printre altele și acest tip de experimente.
Membrii echipajului Inspiration 4 nu vor contribui la operarea capsulei, deşi doi dintre aceştia, Isaacman şi geoloaga Sian Proctor, sunt piloţi acreditaţi.
Isaacman, care este acreditat pentru a pilota avioane comerciale şi militare, şi-a asumat rolul de „comandant” al misiunii, în timp ce Proctor, în vârstă de 51 de ani, o fostă candidată la programul de pregătire a astronauţilor din cadrul NASA, a fost desemnată „pilotul” misiunii. Aceasta a fost selectată pentru a se alătura echipei în urma unui concurs online organizat de compania Shift4 Payments.
Echipa este completată de „responsabilul medical'' al misiunii, Hayley Arceneaux, în vârstă de 29 de ani, care este o supravieţuitoare a cancerului. Aceasta lucrează în prezent ca asistentă medicală la spitalul St. Jude, același spital care a găzduit-o în copilărie, pe vremea când se lupta cu cancerul osos. Hayley va fi prima persoană ce va intra în spațiu cu o proteză de picior.
„Specialistul'' misiunii este Chris Sembroski, în vârstă de de 42 de ani, un veteran din aviaţia americană şi inginer aerospaţial. Acesta a obţinut un loc în echipa Inspiration 4 în urma unei trageri la sorţi la care s-au înscris peste 72.000 de persoane şi care a atras donaţii de peste 100 de milioane de dolari pentru spitalul St. Jude.
Cei patru membri ai echipajului au petrecut cinci luni de antrenamente riguroase, care au inclus exerciții de fitness la mare altitudine, antrenamente la centrifugă, simularea microgravitaţiei într-un bazin cu apă, proceduri de urgenţă, cursuri speciale şi verificări medicale.
Dragon’s first all-civilian crew https://t.co/bJFjLCilmc pic.twitter.com/BefnuerQa2
— SpaceX (@SpaceX) September 14, 2021
Se schimbă jocul
Prin acest zbor, compania SpaceX, fondată de Elon Musk, reia cu fermitate controlul asupra acestui sector al Noii Economii spațiale, făcând ca zborurile celorlalți doi miliardari, cel al lui Branson, care nici măcar nu a atins pragul spațiului, adică așa-numita linie Karman aflată la 100 de km distanţă de sol, și cel al lui Bezos, care în schimb a depășit cu puțin acea limită, să pară doar „jocuri de copii'', după cum scrie The New York Times.
„Ceea ce vrea Space x să realizeze este cu mult mai ambițios și va schimba dinamica jocului în totalitate. E un moment de răscruce al istoriei și va deschide tuturor ușile spațiului cosmic”, a declarat scriitorul și jurnalistul american Jeffrey Kluger într-un documentar realizat de Netflix, care spune povestea misiunii Inspiration 4.
„Motivul pentru care am creat Space X a fost să contribui la un trai multi-planetar și să duc omenirea pe planeta Marte. Viitorul este cu mult mai incitant și mai interesant dacă suntem o civilizație exploatatoare a spațiului și o specie multi-planetară. E o certitudine faptul că vom deveni o specie multi-planetară și că acesta este următorul pas important către alte lumi dincolo de Pământ”, a declarat la rândul său, Elon Musk, în același documentar.
„E important pentru viitorul omenirii să fim o specie multi-planetară, astfel încât să putem înțelege mai bine natura universului și să ne putem proteja de anumite calamități pe planeta noastră”, a mai spus Musk.
Citește și: Elon Musk: Oamenii vor ajunge pe Marte în maximum 6 ani. Dacă avem noroc, poate chiar 4 ani
Editor : Marco Badea
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News