Gunoiul spațial ar putea provoca o catastrofă. În pericol sunt sateliții de care depinde tot mai mult viața de zi cu zi
Astrofizicienii urmăresc cu atenție deșeurile spațiale care gravitează în jurul Pământului, grație unei hărți realizate în timp real, pe care sunt prezente deja zeci de mii de obiecte cu grad ridicat de risc pentru civilizația umană. Oricând se poate întâmpla ca aceste gunoaie spațiale să lovească sateliții de care depindem tot mai mult în viața de zi cu zi, ceea ce ar da peste cap orice, de la comunicații la tranzacții financiare.
„Pălăriile Patriei”. Profesoare din Rusia, păcălite să facă și să poarte coifuri din staniol. Motivul invocat de cel care a făcut farsa
Românii s-au speriat de sateliții lui Elon Musk
Războiul sateliților
Naveta SpaceX, drum cu emoții spre Stația Spațială
Cel mai mare și mai rapid asteroid care trece pe lângă Pământ anul acesta
Ce văd „ochii din cer”? Interviu cu Sorin Ducaru, directorul Centrului Satelitar UE
Campania electorală nu a ajuns în cătunele din munți: „N-am știut”
A început sezonul petardelor, iar internetul este plin de oferte ilegale
Înotători lăsați fără bazin, după ce căldură și apa caldă au fost sistate din cauza unor datorii de sute de mii de lei
Moriba Jah, inginer aerospațial, Universitatea din Texas: Monitorizăm peste 26.000 de obiecte ale căror dimensiuni variază de la un telefon inteligent la Stația Spațială Internațională. Aproximativ 3.500 dintre ele sunt sateliți, dispozitive cu un scop precis, dar restul este doar gunoi.
Ne confruntăm cu ceea ce eu numesc un eveniment care poate provoca rapid reacții în lanț. Bucăți uriașe de rachete aflate în spațiu de decenii sunt bombe cu ceas, pentru că la un moment dat fie vor exploda, fie vor fi lovite de alte obiecte și se vor transforma în zeci de mii de piese.
Poziționarea, navigația și sincronizarea, tranzacțiile financiare, avertizările meteo, sateliții care asigură aceste tipuri de servicii în orice moment ar putea fi loviți de aceste bucăți de deșeuri și vor înceta să funcționeze. Așadar, ar putea avea un impact semnificativ asupra civilizației umane, dacă am pierde aceste resurse plasate în spațiu, în timp ce plasăm tot mai multe dispozitive în spațiu.
Editor : Monica Bonea
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News