Două femei au dat în judecată Apple după ce foștii lor iubiți le-au urmărit și hărțuit cu ajutorul dispozitivelor AirTag
Compania Apple a fost dată în judecată săptămâna trecută la curtea federală din San Francisco de două femei care își acuză foștii parteneri de viață că le-au hărțuit cu ajutorul dispozitivului de urmărire a obiectelor pierdute numit AirTag, scrie CNN.
Cele două reclamante și-au exprimat temerile legate de siguranța lor pusă în pericol în mo indirect de acest dispozitiv.
Cele două americance, una dintre ele din Texas, iar cealaltă din New York, au decis să dea în judecată Apple invocând faptul ca au fost victime ale mecanismului de funcționare al AirTag-ului, un accesoriu marca Apple, care în afară de beneficiile pe care le aduce utilizatorilor, poate provoca si efecte nedorite. Dispozitivele pot fi folosite nu doar pentru a localiza un obiect care a fost pierdut, ci și pentru urmărirea unor persoane care, fără voia lor, poartă cu ele un astfel de aparat.
La ce folosește un AirTag
AirTag-ul este utilizat, în general, pentru a localiza obiecte pierdute, precum chei, portofel, geantă, laptop sau rucsac, rătăcite prin casă sau pierdute în locuri aglomerate, precum într-un aeroport.
Micul gadget, care costă doar 29 de dolari, puțin mai mare decât o monedă, utilizează semnalul Bluetooth si se atașează pe obiectul pe care utilizatorul dorește sa îl urmarească în timp real pe o hartă digitala.
Aparatul are un fel de senzor care detectează unde se află obiectul și pe măsură ce utilizatorul se apropie de el, telefonul său începe să bipăie sau să transmită anumite semnale. Device-ul trebuie să fie configurat cu un dispozitiv Apple și va apărea după configurare pe smartphone într-o aplicație specifică (cea de „Găsire”) iar locația obiectului este după aceea transmisă către iCloud, serviciul de stocare date de tip cloud al Apple.
Reclamantele își motivează acuzațiile
Prima femeie a declarat în fața curții că fostul ei iubit a atașat un dispozitiv AirTag pe roata mașinii ei pentru ca el să știe în permanență pe unde umblă partenera sa.
În plus, femeia a explicat că AirTag-ul de pe roată a fost colorat cu un marker si învelit cu o mică pungă de plastic pentru a fi camuflat și trecut ușor cu vederea.
A doua reclamantă, care a povestit ca fostul ei soț o hărțuiește urmărindu-i locația și traseele pe care le parcurge cu ajutorul unui AirTag atașat de ghiozdanul copilului cuplului, a dorit sa rămână sub protecția anonimatului de frică să nu fie și mai ușor de găsit și chiar să fie rănită fizic de agresor.
Ea a declarat că, la descoperirea dispozitivului, l-a dezactivat, dar curând a observat că un altul și-a făcut apariția tot în ghiozdan, ceea ce, potrivit ei, reprezintă un act periculos de urmărire si hărțuire constantă.
La proces, cele două au cerut daune materiale companiei Apple pentru a compensa riscul la care au fost indirect supuse, dar nu au specificat o suma precisă.
Se pare că aceste două cazuri nu sunt o excepție. În iunie, o femeie din statul american Indiana și-a urmărit si ulterior omorât fostul iubit pentru o pretinsă aventură pe care o avea bărbatul, tot cu ajutorul unui accesoriu AirTag. S-au raportat cazuri în care au fost furate chiar și mașini cu ajutorul AirTag-ului.
Apple a refuzat să comenteze acuzațiile care i-au fost aduse.
Ce măsuri a luat Apple
Încă de la lansarea de anul trecut a AirTag-ului, experții au avertizat că odată cu noul device, va apărea și riscul de „urmărire nedorită” a anumitor persoane care „nu și-au dat acordul” în prealabil ca alții sa știe unde se află.
La începutul lui 2022, Apple a luat câteva măsuri tehnice de securizare a dispozitivului și a anunțat printr-o postare pe blogul companiei că a lucrat la îmbunătațirea produsului cu o echipă specializată în securitate plus agenții de aplicare a legii. Proiectul avea ca scop actualizarea alertelor de securitate transmise de device, înștiințând utilizatorii mai repede și cu un semnal vocal mai puternic despre existența unui posibil „urmăritor” neautorizat.
Reprezentanții Apple au declarat și faptul că și-au dat seama că uneori există alerte „nevinovate” ale AirTag-ului în anumite situații, fără vreo utilitate, pentru că dispozitivul ajunge pe mâna altei persoane decât proprietarul cu voia utilizatorului-propietar sau este lăsat la întâmplare în anumite locuri, precum o mașină de familie.
Ei au dat ca exemplu „un individ care imprumută cheile sale cu accesoriul atașat unei alte persoane sau o călătorie într-o mașină în care unul din membrii familiei a lăsat un Ipod înăuntru”.
Apple a recunoscut că a aflat despre cazuri în care AirTag-ul a fost utilizat în mod abuziv în „scopuri criminale si malițioase” de către „actori răi” și condamnă la nivel declarativ orice folosire in scop negativ și răutăcios a produselor companiei.
Ce s-a întâmplat până acum la proces
Până în acest moment, în cadrul procesului, se precizează că modificările aduse la acest gadget nu sunt semnificative și că nu au făcut mare lucru pentru a proteja pe cele două victime.
Procesul celor doua reclamante contra Apple se încadrează în clasa proceselor de tip colectiv, în care victimele pledează pentru o cauză comună a mai multor persoane. Cele două reclamante au declarat că demersul lor în instanță este demarat în numele „tuturor celor care au fost și sunt expuși riscului de a fi hărțuiți prin intermediul acestui produs periculos”.
Editor: Ana-Maria Moldoveanu
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News