Experții avertizează că „urmează un sezon extraordinar al uraganelor din Atlantic”. Motivul pentru care devin tot mai puternice
Sezonul uraganelor 2024 din Atlanticul de Nord, care ar trebui să debuteze săptămâna viitoare, se anunţă „extraordinar” şi ar putea include patru până la şapte uragane de categoria 3 sau mai mare, potrivit previziunilor Administraţiei Naţionale Oceanice şi Atmosferice (NOAA), informează AFP, citată de Agerpres.
„Acest sezon se anunţă extraordinar”, a avertizat joi, cu prilejul unei conferinţe de presă, directorul NOAA, Rick Spinrad. Luând în considerare toate furtunile importante, Agenţia nu a mai prezis niciodată un număr atât de ridicat cu prilejul estimărilor pe care le face în luna mai, a adăugat el.
Aceste previziuni sunt în principal legate de evoluţiile pentru viitor în ceea ce priveşte fenomenul meteorologic La Nina, precum şi în ceea ce priveşte temperaturile foarte ridicate din Oceanul Atlantic, a precizat NOAA.
În total, s-ar putea dezvolta între 17 şi 25 de furtuni cărora le va fi atribuit un nume (cu vânturi de peste 63 de kilometri pe oră), potrivit NOAA. Dintre acestea, între opt şi 13 ar putea deveni uragane (însoţite de rafale cu peste 119 kilometri pe oră), dintre care între patru şi şapte de categoria 3 sau mai mult (cu rafale începând de la 178 de kilometri pe oră).
Fenomenul meteorologic La Nina se dezvoltă în Oceanul Pacific, dar are consecinţe pe întreaga planetă. Fenomenul invers, El Nino, s-a manifestat anul trecut şi are tendinţa contrară de a modera activitatea uraganelor din Atlanticul de Nord.
Sezonul uraganelor din Oceanul Atlantic se desfăşoară de la începutul lui iunie până la finele lui noiembrie. Aceste uragane se pot dovedi devastatoare atât pe plan material, cât şi în ceea ce priveşte pericolul reprezentat pentru vieţile oamenilor, în special în statele din sudul Statelor Unite.
În 2022, uraganul Ian a devastat Florida, lăsând în urma sa zeci de victime şi provocând doar el pagube de peste 100 de miliarde de dolari.
În general, odată cu încălzirea climatică, uraganele devin mai puternice, alimentate de încălzirea suprafeţei oceanelor, potrivit unor oameni de ştiinţă.
Editor : B.C.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News