Eșec pentru prima misiune spațială israeliană pe Lună
Prima misiune spaţială israeliană pe Lună a eşuat. Sonda „Bereshit” (Geneza, în ebraică) trimisă către satelitul natural al Pământului a avut un traseu perfect, dar nu a reuşit să aseleneizeze. Potrivit primelor informaţii, unul dintre motoarele sondei spaţiale a cedat în ultimul minut și probabil sonda s-a prăbușit pe Lună. Comunicaţiile cu nava spaţială s-au întrerupt când era la 150 de metri de solul lunar.
Bombe de o tonă, folosite de Israel pentru a-l ucide pe liderul Hezbollah baricadat într-un buncăr din Beirut
Tel Avivul a fost vizat în premieră de o rachetă balistică
Zeci de coloniști israelieni au incendiat case și mașini într-un sat de palestinieni din Cisiordania. Un om a murit. Reacția SUA
Atac în fața ambasadei Israelului din Belgrad
Soldați israelieni au legat un palestinian rănit pe capota unui blindat
Tancuri israeliene au ocupat partea estică a Rafah
Ambasadorul Israelului: Sancțiunile care vin spre Iran nu sunt suficiente. Trebuie să acționăm mai puternic pentru a preveni războiul
Adrian Cioroianu, despre atacul de vineri: Acest episod e închis, dar înfruntarea care există de zeci de ani va continua
Biden, „entuziasmat” de piloții americani
Scopul misiunii era de a realiza fotografii şi experimente.
Proiectul a fost realizat de guvernul israelian alături de o companie privată. De altfel, premierul Benjamin Netanyahu a fost prezent în sala de la centrul de control al misiunii, din apropiere de Tel Aviv, în care a fost urmărită călătoria sondei. El a declarat că speră ca a doua încercare să fie un succes și a spus că se gândește serios să investească într-un program spațial.
Trei ţări au reuşit până acum aselenizarea: Statele Unite, Rusia şi China.
Misiunea israeliană a costat în jur de 100 de milioane de dolari şi era destinată să deschidă calea pentru viitoare explorări lunare low-cost. Sonda, care semăna cu un imens păianjen cu cinci picioare, a fost lansată la 22 februarie de la baza americană Cap Canaveral în Florida. Motorul de 585 de kilograme a fost trimis în spaţiu cu ajutorul unei rachete Falcon 9 a firmei americane SpaceX, care aparţine antreprenorului Elon Musk.
Sonda a efectuat mai multe orbite eliptice în jurul Pământului înainte de a se îndrepta către Lună, unde sosirea era prevăzută pentru 11 aprilie.
A fost prima sondă dezvoltată de o organizaţie israeliană privată, SpaceIL, în parteneriat cu societatea aerospaţială Israeli Aerospace Industries (IAI), una dintre cele mai mari companii din industria de apărare israeliană.
„Nu am ajuns la destinație, dar am avut o frumoasă încercare”, a declarat omul de afaceri Morris Khan, filantropul care finanțat cu 40 de milioane de dolari dezvoltarea proiectului.
(surse: Digi24, News.ro)
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News