Live

Un mic plasture autocolant plasat pe gât poate produce cuvinte în locul corzilor vocale

Data publicării:
Un mic plasture autocolant plasat pe gât poate produce cuvinte în locul corzilor vocale. Foto: Profimedia

Un mic plasture autocolant plasat pur şi simplu pe gât reuşeşte să producă câteva cuvinte în locul corzilor vocale, potrivit unui studiu publicat marţi, o invenţie care este încă departe de a putea rezolva în mod concret problemele de vorbire, informează AFP.

„Plasturele, un mic pătrat de câţiva centimetri, detectează anumite mişcări musculare care sunt apoi convertite în semnale electrice şi interpretate de un algoritm (...) capabil să recunoască cuvinte şi să le traducă în limbaj”, a precizat un comunicat al revistei Nature Communications, publicaţia unde a apărut studiul.

Dispozitivul, care utilizează inteligenţa artificială, se bazează pe mişcările muşchilor laringelui, nu pe cele ale corzilor vocale. Ar putea aşadar, într-o zi, să le înlocuiască parţial.

Principalul obiectiv ar fi de a crea un plasture foarte simplu de aplicat, fără a avea nevoie de vreo intervenţie chirurgicală, şi care să le permită pacienţilor cu dizabilităţi să poată folosi din nou vorbirea.

Cu toate acestea, cercetătorii avertizează că va fi nevoie de ani întregi înainte ca un astfel de dispozitiv să poată ajuta pacienţi în viaţa reală. Dispozitivul a fost testat, pentru moment, doar pe opt persoane care nu aveau tulburări de vorbire.

În plus, pentru moment, plasturele poate să reproducă doar frazele care i-au fost deja înregistrate în memorie. În cadrul studiului, a fost vorba despre expresii precum „Crăciun fericit” sau „Te iubesc”.

Această constrângere „limitează utilizările dispozitivului nostru”, a recunoscut pentru AFP Ziyuan Che, cercetător la Universitatea California din Los Angeles (UCLA) şi principalul autor al studiului. Dar cercetarea, în cadrul căreia dispozitivul a recunoscut ceea ce intenţionau persoanele să spună în 95% din cazuri, este promiţătoare, a asigurat cercetătorul, potrivit AFP, citată de Agerpres.

Potrivit cercetătorului, algoritmi mai elaboraţi ar putea într-o zi să permită plasturelui să producă expresii „fără să mai fie nevoie de preînregistrarea semnalelor vocale”. 

Editor : L.C.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Aerosmith își amână concertele. Solistul Steven Tyler a fost diagnosticat cu sângerări la corzile vocale

Elon Musk lucrează la un proiect prin care vorbirea ar putea dispărea. În cât timp ar putea deveni realitate

Oamenii de știință au creat plasturele cardiac ce poate preveni infarctul

Bacteriile rezistente la antibiotice, încetinite de un plasture

Partenerii noștri