Live

Test care identifică superbacteriile în câteva minute

Data actualizării: Data publicării:
Foto: Stephen McNally via UC Berkeley

A apărut un nou test care identifică superbacteriile în doar câteva minute. O astfel de tehnică va ajuta doctorii să prescrie antibiotice eficiente şi ar putea împiedica răspândirea acestor germeni periculoşi, spun cercetătorii de la Berkeley.

700.000 de oameni mor anual din cauza bacteriilor rezistente la antibiotice, arată un studiu din 2016. Mai mulţi decât din infecţia cu Zika sau Ebola. Cele mai mari probleme le cauzează medicamentele administrate necorespunzător.

Oamenii de ştiinţă americani spun că testul lor, numit DETECT, identifică într-o simplă probă de urină acea moleculă din bacteria periculoasă care anulează efectul antibioticului. Testul devine galben atunci când sesizează un microb rezistent. Şi nu durează mai mult de câteva minute.

Spre comparaţie, la testele actuale, care trebuie efectuate într-un laborator, rezultatele apar în două-trei zile, timp suficient ca bacteriile să invadeze alte organe. Este un pas important pentru că riscul de complicaţii dispare dacă tratamentul potrivit este administrat cât mai repede.

Pentru mai multe știri din domeniul științei și tehnologiei, urmăriți pe Digi24, în fiecare sâmbătă, de la 16:30, „Jurnalul de științe”, prezentat de Teodora Safta. Arhiva emisiunii, aici.

Puteți accesa, de asemenea, secțiunea specială Sci-Tech a site-ului digi24.ro.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Rezistența la medicamente antimicrobiene, inclusiv antibiotice, ucide 1,3 milioane de oameni în fiecare an

Somonul de crescătorie poate avea în compoziție cantități mari de antibiotice. Ce sfaturi ne dă specialistul în alimentație

Medic, despre antibiotice: „Ajung să fie consumate precum bomboanele. E frecţie la un picior de lemn într-o infecţie virală”

Colegiul Farmaciştilor cere retragerea ordinului privind eliberarea antibioticelor. „Farmacistul decide dacă e o situaţie de urgenţă”

Partenerii noștri