Live

Studiu. De ce adolescența se termină, de fapt, la 24 de ani

Data actualizării: Data publicării:
FOTO: Shutterstock

Adolescenţa începe la vârsta de zece ani şi se termină la 24 de ani, este concluzia unui studiu publicat la 17 ianuarie în revista The Lancet şi preluat de site-ul mashable.france24.

Pe de o parte, durata studiilor s-a mărit, iar pe de altă parte, momentul căsătoriei şi cel al naşterii primului copil au fost amânate, suficiente argumente pentru a da peste cap viziunea noastră tradiţională despre adolescenţă, consideră oamenii de ştiinţă, potrivit Agerpres.

Este ''esenţial să recunoaştem această evoluţie'', spun autorii studiului din Lancet Child & Adolescent Health. Debutul pubertăţii este considerat momentul în care partea encefalului cunoscută sub denumirea de hipotalamus începe să producă un hormon care activează glandele pituitare şi cele genitale. Acest fenomen se produce în jurul vârstei de 14 ani, dar odată cu îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă şi a alimentaţiei în numeroase ţări dezvoltate, vârsta tinde să scadă spre zece ani.

S-a constatat, de asemenea, că în anumite ţări industrializate, precum Marea Britanie, vârsta medie a fetelor la prima menstruaţie a scăzut cu patru ani în cursul ultimilor 150 de ani. Cea mai mare parte a fetelor britanice, spre exemplu, au prima menstruaţia în jurul vârstei de 12 sau 13 ani.

Ca argument pentru prelungirea adolescenţei, cercetătorii scot în evidenţă caracteristicile creierului, care continuă să evolueze şi după vârsta de 20 de ani, iar un număr mare de tineri nu au încă măsele de minte înainte de 25 de ani.

Recunoaşterea faptului că tinerii rămân adolescenţi chiar şi după 19 ani, duce la concluzia că aceştia au nevoie de sprijin mai mult timp.

''Cu toate că numeroase drepturi juridice încep la 18 ani, responsabilităţile vieţii de adult sosesc în general mai târziu'', estimează Susan Sawyer, directoarea centrului pentru sănătatea adolescenţilor de la Royal Children's Hospital din Melbourne, autoarea principală a studiului.

A-i închide pe adolescenţi între două vârste poate părea arbitrar, dar ''corespunde mai bine realităţii decât definiţia pe care o aveam până în prezent'', mai spune Susan Sawyer.

De aceeaşi părere este şi profesorul Russell Viner, preşedintele ales al Colegiului regal de pediatrie şi pentru sănătatea copiilor, care reaminteşte că, în Marea Britanie, ''vârsta medie pentru a devenit independent este acum în jur de 25 de ani pentru bărbaţi şi femei''.

Pe de altă parte, Jan Macvarish, sociolog la Universitatea Kent, avertizează asupra revizuirii definiţiei adolescenţei: ''Tinerii ştiu mai bine să se pregătească pentru aşteptările societăţii decât înainte'', aminteşte cercetătorul care crede că îi infantilizăm prea mult pe viitorii adulţi.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Ce a scris presa din Kosovo, după ce au apărut imaginile cu vestiarul României la finalul meciului de la Prishtina

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

YouTube limitează accesul adolescenților la videoclipurile de fitness

Studiu InfoCons: parizerul cu carne de pasăre de pe piața din România este plin de E-uri și zaharuri

Fără expunere la ecrane, sub vârsta de doi ani - recomandarea unei țări din Europa. Psiholog: „România să învețe să protejeze viitorul”

Ziua bună se cunoaște de dimineață. Un studiu vine să confirme că și cea proastă, la fel

Partenerii noștri