Live

Strămoșii europenilor își mâncau morții. Canibalismul era un ritual funerar

Data publicării:
”Canibalismul funerar ritualic a fost practicat de oameni din întreaga Europă, așa cum o știm azi, acum 20.000-14.000 de ani.” Sursa foto: nhm.ac.uk

Canibalismul a fost o practică funerară obișnuită în Europa cu aproximativ 15.000 de ani în urmă. Oamenii își mâncau morții, în loc să îi îngroape sau să îi ardă, nu din necesitate, ci ca parte a culturii lor, potrivit unui nou studiu, transmite CNN.

În timp ce cercetătorii au descoperit anterior oase roase și cranii umane care au fost modificate în cupe la Gough's Cave din Anglia, un studiu publicat în revista Quaternary Science Reviews sugerează că acesta nu a fost un incident izolat.

Cercetările lor s-au concentrat pe perioada Magdaleniană a erei paleoliticului superior târziu.

Magdalenianii au trăit în urmă cu aproximativ 11.000 până la 17.000 de ani

Experții de la Muzeul Național de Istorie din Londra au revizuit literatura pentru a identifica 59 de situri magdaleniene care au rămășițe umane. Cele mai multe au fost în Franța, cu locații și în Germania, Spania, Rusia, Regatul Unit, Belgia, Polonia, Cehia și Portugalia.

Cincisprezece au arătat dovezi ale rămășițelor umane cu urme de după mestecat, oase ale craniului cu urme tăiate și oase rupte intenționat într-un model asociat cu extragerea măduvei osoase pentru nutrienți, ceea ce indică faptul că a fost practicat canibalismul.

sursa foto: nhm.ac.uk

Au existat, de asemenea, dovezi care sugerează că, uneori, rămășițele umane au fost amestecate cu cele ale animalelor.

Manipularea ritualică a rămășițelor umane și apariția lor frecventă în locuri din nordul și vestul Europei au sugerat că canibalismul a fost o practică de înmormântare, mai degrabă decât să suplimenteze dieta, răspândită în cultura Magdaleniană, au spus cercetătorii.

„Este de netăgăduit faptul că frecvența cazurilor de canibalism depășește orice incidență a acestui comportament în rândul grupurilor de homininani anterioare sau ulterioare și sugerează că canibalismul mortuar a fost o metodă folosită de magdalenieni pentru a scăpa de morți”, se arată în studiu.

„În loc să-și îngroape morții, acești oameni îi mâncau”, a declarat coautorul studiului Silvia Bello, paleoantropolog și cercetător principal la Muzeul Național de Istorie, într-un comunicat de presă.

Canibalismul nu a fost practicat din necesitate

„Acest lucru în sine este interesant, pentru că este cea mai veche dovadă a canibalismului ca practică funerară cunoscută până acum”, a adăugat Bello.

Cercetătorii au putut, de asemenea, să obțină informații genetice din opt situri și să le combine cu dovezile arheologice pentru a identifica o relație între comportamentul funerar și ascendența genetică.

Ei au descoperit că existau două grupuri ancestrale distincte prezente în regiune în acea perioadă - unul de cultură Magdalenian și altul numit Epigravettian, o cultură umană europeană diferită și distinctă geografic.

Cercetătorii au descoperit că cei aparținând culturii Magdaleniene din nord-vestul Europei preferau să-și mănânce morții, în timp ce oamenii din cultura epigravettiană preferau să-și îngroape morții fără urme de canibalism.

Oamenii din nord-vestul Europei își mâncau morții, iar cei din Europa Centrală și de Est își îngropau morții

„A existat o schimbare în direcția oamenilor să-și îngroape morții, un comportament văzut pe scară largă în sudul Europei centrale și atribuit unei a doua culturi distincte, cunoscută sub numele de Epigravettian”, a spus Muzeul de Istorie Naturală în comunicat.

Prezența înmormântării regulate în timpul Magdalenianului superior s-a datorat migrației persoanelor cu ascendență înrudită cu Epigravettian în zonele locuite anterior de persoane cu ascendență înrudită cu Magdalenian care practicau canibalismul funerar, sugerează studiul.

„Credem că schimbarea comportamentului funerar identificată aici este un exemplu de difuzie demică în care, în esență, o populație intră și înlocuiește o altă populație și care aduce o schimbare în comportament”, a declarat William Marsh, cercetător postdoctoral la muzeu.

Acestea sunt rezultate preliminare și este necesară o analiză suplimentară a rezultatelor la o scară mai mare pentru a examina pe deplin rezultatele, au spus autorii studiului.

Thomas Booth, un cercetător senior la Institutul Francis Crick, care nu a fost implicat în studiu, a declarat joi pentru CNN: „Ne lipsesc rămășițele majorității oamenilor care au trăit în Europa în timpul Paleoliticului și, prin urmare, poate fi întotdeauna dificil să fii sigur de ce au făcut oamenii cu morții lor.

„Cu toate acestea, acest studiu oferă dovezi destul de convingătoare că, canibalismul funerar ritual a fost practicat de oameni din întreaga Europă așa cum o știm azi, acum 20.000-14.000 de ani.”

Editor : M.I.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Alertă după atacul din Magdeburg. Mai multe țări din Europa cresc numărul forțelor de ordine la târgurile de Crăciun

Viktor Orban este convins că în urma alegerilor din SUA „trecem de la vremea războiului la o eră a păcii"

Trump va cere statelor NATO să crească bugetele Apărării la 5%

Miliardarul Elon Musk se implică și în alegerile din Europa. Ce a declarat despre partidul de extremă dreaptă din Germania

Partenerii noștri