Live

Se agață ca șopârla Gecko

Data publicării:

Un dispozitiv de prindere care ridică chiar şi 20 de kilograme este inspirat de la şopârla Gecko. Ar putea fi folosit pentru roboţi mai flexibili şi mai puternici.

Şopârla Gecko este considerată cel mai bun alpinist din natură datorită mecanismului sofisticat de prindere de pe degetele de la picioare. Are milioane de fire de păr microscopice, de 30 de ori mai subţiri decât cele umane, care îi permit să urce pe aproape orice suprafaţă. Asta i-a intrigat pe cercetătorii NASA şi ai Universităţii Stanford să facă un material foarte aderent.

Acum, cu ajutorul roboticienilor de la Universitatea California din San Diego, au acoperit degetele unui dispozitiv de prindere moale cu acest material. Şi au descoperit că aparatul robotizat poate prinde mai bine ţevi, căni sau chiar pietre.

Tehnologia ar putea fi folosită pentru manipularea rocilor vulcanice sau pentru prinderea obiectelor la diferite înălţimi, inclusiv pe Staţia Spaţială Internaţională. Dispozitivul va fi prezentat la sfârşitul lunii, la Conferinţa Internaţională de Robotică şi Automatizare din Australia.

Pentru mai multe știri din domeniul științei și tehnologiei, urmăriți pe Digi24, în fiecare sâmbătă, de la 16:30, „Jurnalul de științe”, prezentat de Teodora Safta. Arhiva emisiunii, aici.
Puteți accesa, de asemenea, secțiunea specială Sci-Tech a site-ului digi24.ro.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

"Poate o femeie să conducă România?" Răspunsul lui Ion Țiriac, înainte de finala Călin Georgescu - Elena Lasconi

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Cele mai detaliate imagini ale suprafeței Soarelui au fost realizate de misiunea spațială Solar Orbiter. La ce ajută informațiile

„Războiul roboților”: Rusia și Ucraina înlocuiesc soldații cu arme automate după aproape 1000 de zile de conflict

De ce nu au mai ajuns oamenii pe Lună de mai bine de 50 de ani. „Dacă nu era riscul politic, probabil că eram deja pe Marte”

Lansare cu succes către ISS a unui experiment ştiinţific dezvoltat integral în România. Ce va analiza dispozitivul în spațiu

Partenerii noștri