Rebelă și rătăcitoare. O planetă recent descoperită plutește în spațiu și are o auroră boreală extraordinară
Oamenii de știință au descoperit o planetă singuratică, ce generează o puternică auroră boreală și care plutește prin spațiu la 20 de ani lumină de Terra. Studierea sa ar putea duce la descoperirea altor planete din afara sistemului nostru solar.
Planeta „orfană” este de 12 ori mai mare decât Jupiter și plutește în derivă, singură, în spațiu. Astrofizicienii spun că este vorba despre un obiect ceresc liber de masă planetară, adică având masa unei planete, dar care nu este legat gravitațional de nicio stea. Prin urmare, planeta rătăcește prin spațiu ca un obiect independent.
Denumită „SIMP J01365663 + 0933473”, această planetă a fost observată prima oară în 2016, cu ajutorul radiotelescopului Very Large Array (VLA) din New Mexico. Inițial însă a fost luată drept o pitică cenușie.
Acest obiect ceresc este la granița dintre o planetă și o pitică cenușie, a explicat dr. Melodie Kao, astronom la Universitatea de Stat din Arizona, citat de cotidianul The Independent. Piticile cenușii sunt dificil de clasificat, pentru că ele sunt prea mari pentru a fi considerate planete și prea mici pentru a fi considerate stele.
Potrivit celor mai recente observații, planeta rătăcitoare este mai tânără decât se credea, ceea ce indică faptul că ar fi vorba mai degrabă de o planetă rebelă și „orfană”, fără a face parte dintr-un sistem solar.
Rămâne totuși de determinat natura exactă a acestui obiect ceresc, însă descoperirea promite să aducă informații surprinzătoare, care ne-ar putea ajuta să înțelegem procesele magnetice, spune dr. Melodie Kao. Cu precădere, oamenii de știință speră că studierea aurorei sale boreale va permite înțelegerea mai bună a funcționării planetelor extrasolare. Deocamdată, ei au descoperit că această planetă are un câmp magnetic incredibil de puternic, de circa 200 de ori mai mare decât cel al lui Jupiter, ceea ce ar explica dimensiunea excepțională a aurorei sale. Oamenii de știință sunt încredințați că emisiile radio ale aurorelor sale boreale ar putea duce la descoperirea altor planete din afara sistemului nostru solar.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News