Proteina care ne prelungește viața
A fost descoperită o proteină care ne poate face să trăim mai mult. Cercetătorii au făcut experimente pe musculiţe de oţet şi vor să înceapă testele şi pe oameni.
Cum învață zeci de copii din Gorj în săli de clasă cu calorifere reci
Experiment Digi24: Cât costă cartofii prăjiți serviți la restaurant
John Malkovich joacă din nou la Timișoara, cu casa închisă
Prima dezbatere Digi24 a candidaților la prezidențiale
Ambasadorul Turciei critică România pentru lipsa autostrăzilor
Inundații puternice în Italia: Mașinile luate de ape de pe străzi au ajuns în mare
Bărbat de 23 de ani, sub control judiciar la cinci luni după plângerea unei tinere care îl acuză că a abuzat-o sexual în București
„Pălăriile Patriei”. Profesoare din Rusia, păcălite să facă și să poarte coifuri din staniol. Motivul invocat de cel care a făcut farsa
Tronsonul patru din Drumul Expres Craiova-Pitești este aproape gata. Când se va putea circula pe această bucată
Deja de câţiva ani se bănuieşte că sirtuina, o proteină cu rol important în procesele metabolice, este responsabilă pentru longevitate.
Aşa că specialiştii Universităţii Brown şi-au testat teoria pe Drosophila melanogaster, musculiţa de oţet. Au modificat genetic mai multe exemplare, pe care le-au împărţit în două grupe: unele care au în exces această proteină în organism şi altele la care nu este prezentă.
Musculiţele cu mai multă sirtuină au trăit mai sănătos şi mai mult cu 20 la sută faţă de una normală, iar cele fără această proteină au murit cu 20 la sută mai devreme decât ar fi trebuit.
Cercetătorii au descoperit că, deşi aveau elemente nutritive şi grăsimi în corp, musculiţele fără această proteină nu au putut să le metabolizeze.
Ca să faceţi o comparaţie, oamenii au în corp şapte sirtuine, dintre care trei sunt localizate în mitocondrii, producătoarele de energie. Musculiţele de oţet, în schimb, au o singură astfel de proteină. Experţii americani vor acum să înceapă experimentele şi pe subiecţi umani.
Pentru alte știri despre știință și tehnologie urmăriți pe Digi24, sâmbătă, de la 16:30, „Jurnalul de științe”, cu Teodora Safta. Arhiva emisiunii „Jurnalul de științe” o găsiți aici.
Puteți accesa, de asemenea, secțiunea specială Sci-Tech a site-ului digi24.ro.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News