Live

Galerie Foto Primele imagini cu epava Endurance. Nava pierdută a exploratorului britanic Ernest Shackleton a fost găsită după 107 ani

Data publicării:
Primele imagini cu epava Endurance. FOTO: Captură video History Hit

Epava Endurance, nava exploratorului britanic Ernest Shackleton, zdrobită de gheţuri în largul Antarcticii în 1915, a fost descoperită în Marea Weddell, la o adâncime de 3.000 de metri, au anunţat miercuri reprezentanții echipei care a plecat în căutarea ei.

''Suntem foarte emoţionaţi că am localizat şi captat imagini cu Endurance. Este pe departe cea mai frumoasă epavă din lemn pe care am văzut-o vreodată. Stă dreaptă, foarte semeaţă pe fundul mării, intactă, într-o stare de conservare uimitoare. Se poate citi chiar numele Endurance înscris în formă de semicerc pe pupă'', a afirmat Mensun Bound, directorul expediţiei de explorare organizată de Falklands Maritime Heritage Trust.

Epava a fost descoperită la circa şase kilometri de locul naufragiului, au precizat exploratorii.

Expediţia de căutare - formată din circa 100 de persoane - a plecat din Cape Town în 5 februarie la bordul unui spărgător de gheaţă sud-african, sperând să descopere epava înainte de sfârşitul verii australe.

Nava Endurance a părăsit la sfârşitul anului 1914 insula britanică Georgia de Sud, situată în Atlanticul de Sud, în cadrul expediţiei Imperial Trans-Antarctic, condusă de Ernest Shackleton, ce viza prima traversare a continentului antarctic, din Marea Weddell până în Marea Roos, trecând pe la Polul Sud.

În ianuarie 1915, ambarcaţiunea a fost prinsă de gheţurile formate în Marea Weddell, în apropiere de banchiza Larsen. Rămânând captivă timp de mai multe luni, goeleta cu trei catarge şi o lungime de 44 de metri a fost zdrobită treptat de presiunea gheţurilor şi s-a scufundat în noiembrie 1915 la o adâncime de 3.000 de metri.

O expediție legendară

Expediţia navigatorului britanic a devenit una legendară datorită supravieţuirii membrilor echipajului său, care au trăit în corturi fixate pe banchiză înainte de distrugerea navei, apoi au călătorit în canoe şi s-au refugiat pe Insula Elefantului, un teritoriu neospitalier şi acoperit de gheaţă, situat în faţa Peninsulei Antarctice.

Expediţia a intrat în istorie şi datorită călătoriei îndrăzneţe a lui Ernest Shackleton, plecat într-o canoe alături de câţiva marinari de pe nava Endurance pentru a cere ajutor în insula Georgia de Sud şi care s-a întors apoi şi a reuşit să salveze întregul echipaj.

Expediţia Endurance22 a utilizat tehnologii de ultimă oră, printre care şi două drone submarine pentru explorarea zonei, descrisă de Shackleton însuşi ca fiind "cea mai rea porţiune din cea mai rea mare din lume", din cauza condiţiilor glaciare.

Editor : G.M.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Un cimitir subacvatic de lângă coasta Turciei găzduiește epavele mai multor nave scufundate în Primul Război Mondial

Record Guinness obținut de Oamenii MedLife în urma primei expediții medicale pe Vf. Omu

Un spărgător de gheaţă a plecat în căutarea epavei Endurance, aflată la o adâncime de 3.000 de metri în „cea mai rea mare din lume”

Australia spune că a găsit faimoasa corabie a exploratorului James Cook, Endeavour. Americanii îi critică pentru anunțul „prematur”

Partenerii noștri