Practica masturbării a apărut la strămoșii oamenilor acum 40 de milioane de ani. De ce spun cercetătorii că a fost un avantaj evolutiv
Practica masturbării a apărut în urmă cu aproximativ 40 de milioane de ani, la strămoșii pe care oamenii și celelalte maimuțe și primate îi au în comun, au stabilit biologii, care adaugă că acest comportament nu este inutil din punct de vedere evolutiv, așa cum ar părea la prima vedere, scrie The Guardian.
Această concluzie este rezultatul unui studiu în care a fost adunată cea mai mare cantitate de informații legată de această parctică de până acum, spun cercetătorii de la University College London.
"Ceea ce putem spune este că acest obicei era practicat în urmă cu aproximativ 40 de milioane de ani de strămoșul comun al tuturor maimuțelor și primatelor", a declarat Matilda Brindle, autoarea principală a cercetării.
"Nu putem spune că o specie anume s-a trezit într-o zi și a început să o facă. Este o caracteristică foarte veche, care a evoluat", a adăugat ea.
Matilda Brindle și colegii săi au încercat să înțeleagă mai bine acest comportament care, la prima vedere, din punct de vedere evolutiv, pare a nu oferă niciun avantaj.
Cercetătorii au adunat date din 246 de articole științifice precedente legate de acest subiect, dar și notițe, observații și chestionare ale oamenilor de știință sau ale îngrijitorilor de la grădini zoologice care au observat obiceiul masturbării la maimuțe și primate.
Pentru că practica masturbării este prezentă atât la masculi, cât și la femele, la aproape toate speciile de maimuțe și primate studiate (datele despre lemurieni, loriși și tarsieri încă lipsesc în lipsa studiilor concludente) cercetătorii au tras concluzia că și strămoșii comuni ai acestor specii practicau masturbarea.
Atât primatele (printre care și oamenii) cât și maimuțele au evoluat dintr-un strămoș comun, pe care cercetările anterioare îl plasează în timp cândva în urmă cu 40 de milioane de ani.
Care ar putea fi avantajul evolutiv al masturbării
În articolul publicat în revista științifică "Proceedings of the Royal Society B", echipa de cercetători a căutat să rezolve și misterul funcției evolutive a masturbării.
De regulă, o trăsătură sau un obicei este transmis urmașilor dacă oferă un avantaj evolutiv. Cel mai clar astfel de avantaj este succesul reproductiv, ori masturbarea nu are ca finalitate reproducerea.
Însă cercetătorii spun că poate ajuta. În cazul masculilor, cercetătorii cred că practica masturbării, chiar înainte de actul sexual, le oferă un avantaj indivizilor de rang inferior, pentru că actul acuplării devine mai scurt. Acest lucru este importat, pentru că, în comunitățile de primate, masculii de rang inferior sunt deseori alungați de cei de rang superior atunci când încearcă să se acupleze cu o femelă.
O acuplare de scurtă durată le oferă, astfel, masculilor de rang inferior multe șanse de a fecunda o femelă și a avea urmași care le moștenesc trăsăturile și comportamentele.
O altă ipoteză luată în calcul de cercetători este că masturbarea îi ajută pe masculi să elimine din organism spermatozoizii vechi (care au mai puține șanse de a fecunda un ovul) și să formeze spermatozoizi mai noi și mai "competitivi".
De asemenea, cercetătorii iau în calcul și varianta ca masturbarea să-i fi ajutat pe strămoșii primatelor să fie mai sănătoși. Studiile arată că masturbarea la masculi după un act sexual curăță tractul genital și scade șansele ca aceștia să se aleagă cu infecții sau boli venerice.
Matilda Brindle spune că, în privința masturbării la femele, studiile sunt mai puțin numeroase și este nevoie de noi analize. O ipoteză, în acest caz, însă, este că masturbarea înainte de împerechere scade nivelul acidității în vagin, un lucru care crește șansele de fecundare.
"Este un comportament atât de comun în lumea animală încât mi se pare uimitor că nu s-au făcut mai multe cercetări", spune autoarea studiului, care precizează că, pentru multă vreme, masturbarea a fost privită ca un comportament patologic.
"Celor care cred că masturbarea este ceva greșit sau anormal le spun că este un comportament perfect natural. Este o parte a repertoriului nostru sănătos de comportamente sexuale", spune Matilda Brindle.
Editor : D.R.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News