Orbirea ar putea fi vindecată cu ajutorul celulelor stem
Tratament experimental, cu rezultate extraordinare, în Marea Britanie: folosirea celulelor stem pentru a vindeca pierderea vederii. Concluziile testelor i-au făcut pe oamenii de ştiinţă să spere, aşa că procedura va fi continuată în cazul altor opt pacienţi.
Concertele anului 2025: Justin Timberlake vine prima dată în România, Andre Rieu revine la Cluj
Culisele aderării României la spațiul Schengen. Predoiu: A contat schimbarea fundamentală a abordării noastre
Ministrul Predoiu vrea să schimbe „rapid” vârsta de pensionare a polițiștilor: „Este o lege proastă, o invitație la pensie”
Cum s-a văzut aurora boreală pe cerul României în prima zi a anului 2025
FBI analizează legătura între explozia din Nevada și atacul din New Orleans. Ce le-a atras atenția anchetatorilor
Un marocan a intrat cu maşina în vitrina unei benzinării din Timișoara, după ce a încurcat frâna cu acceleraţia
Câți kilometri de autostradă și drum expres au fost inaugurați în 2024 și ce promit autoritățile pentru acest an
Benzina și călătoria cu metroul se scumpesc de la 1 ianuarie. Guvernul Ciolacu reintroduce „taxa pe stâlp”
Protest uriaș la Istanbul: Milioane de oameni au ieșit în stradă pentru Palestina, condamnând atacurile israeliene din Gaza
Cei doi britanici supuşi tratamentului revoluţionar sufereau de atrofie maculară, cea mai frecventă cauză de pierdere a vederii la persoanele în vârstă. Cercetătorii au creat o membrană din celule stem, cu o grosime de 40 de microni, pe care au introdus-o în spatele retinei.
Pete Coffey, cercetător britanic: Am studiat, practic, celulele bolnave ale pacientului, celulele care nu funcţionau cum trebuie, ca să descoperim ce se întâmplă şi să găsim noi metode de tratament.
Peter Seaman, pacient: Mi-aş dori să le văd feţele (rudelor, n.red.), expresiile... Am trei nepoţi care trăiesc în America, împreună cu fiul meu şi nora mea, şi nu i-am văzut niciodată.
Operaţiile au avut loc în 2015, iar în timp, celulele distruse au fost înlocuite cu cele stem. Rezultatul este extraordinar. Dacă în urmă cu trei ani nu vedeau aproape deloc, pacienţii pot citi acum cu uşurinţă. Specialiştii spun că prin implantarea celulelor stem poate fi prevenită distrugerea fotoreceptorilor, acele celule care transformă lumina în impulsuri.
Pete Coffey, cercetător britanic: Este un nou tip de tratament, inovator, pe care l-am creat încă din faza de laborator şi astfel reuşim să păstrăm vederea bună a pacienţilor.
Testele vor continua şi în anii următori. Dacă îşi va dovedi eficienţa, terapia cu celule stem ar putea fi folosită la scară largă.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News