Live

Oceanele lumii pot fi complet recuperate până în 2050, susțin oamenii de știință

Data actualizării: Data publicării:
FOTO: https://theoceancleanup.com

În ciuda faptului că oamenii le-au tratat ca pe niște gropi de gunoi vreme de zeci de ani, oceanele lumii se dovedesc a fi surprinzător de rezistente, arată un nou studiu citat de BBC.

Pornind de la această rezistență, cercetătorii estimează că toate daunele provocate până acum oceanelor de către om ar putea fi recuperate în mai puțin de 30 de ani. Principalele provocări ar fi schimbările climatice și extinderea măsurilor de conservare luate până în prezent.

Oamenii de știință avertizează că intervalul în care se poate acționa este tot mai restrâns.

Oceanele au fost exploatate de om vreme de secole, însă impactul negative a început să fie vizibil abia în ultimii 50 de ani.

Anumite specii de pești și alte vietăți marine au fost vânate până la dispariție, în timp ce scurgerile de petrol și alte feluri de poluare au otrăvit mările.

În ultimii zeci de ani, schimbările climatice au afectat oceanele, potrivit unui raport de realizat anul trecut de ICPP (Intergovernmental Panel on Climate Change) - un organism științific însărcinat cu evaluarea riscurilor asupra încălzirii globale datorită efectelor activității umane.

Acest raport recunoaște dimensiunea problemelor, însă evidențiază rezistența remarcabilă a mărilor. Numărul balenelor cu cocoașă a crescut după ce a fost interzisă vânătoarea lor. Totodată, proporția speciilor marine amenințate cu dispariția a scăzut de la 18% în 2000 la 11,4% în 2019.

Cercetătorii au identificat 9 componente care sunt importante pentru restaurarea oceanelor, printre care mlaștinile, mangrovele, pescuitul, recifurile de corali și megafauna, și au venit cu o serie de recomandări.

Schimbările climatice reprezintă o problemă, pentru că ridică nivelul mărilor și cresc aciditatea apei. "Dacă nu abordăm problema schimbărilor climatice, riscăm să ne irosim eforturile", spune Carlos Duarte, profesor la Universitatea de Știință și Tehnologie King Abdullah (KAUST) din Thuwal, Arabia Saudită.

O altă provocare este constituită de bani. Studiu, publicat în revista Nature, estimează că este nevoie de 10-20 de miliarde de dolari anual pentru a reconstrui viața marină până în 2050, însă același studiu subliniază că orice dolar investit ar aduce un randament de 10 dolari.

Editor web: Vlad Mironescu

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

"A devenit oficial aliatul nostru împotriva României!" Anunțul făcut de presa din Kosovo, la două zile după decizia UEFA

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

O companie britanică vrea să transforme omul într-o „ființă acvatică”: Cum vom putea trăi și lucra în adâncul oceanelor

Planeta Marte ar putea avea rezerve subterane de apă atât de mari încât ar umple un ocean uriaș

Rechinii din largul coastei Braziliei au fost testați pozitiv la cocaină. Experții trag un semnal de alarmă

Patru pescari au murit în Sri Lanka după ce au băut un lichid misterios din sticle găsite în ocean

Partenerii noștri