Live

Oamenii de ştiinţă care fac o hartă 3D a Universului au examinat 2 milioane de galaxii îndepărtate

Data publicării:
Spatiul cosmic. Foto: NASA

Oamenii de ştiinţă au examinat pentru prima oară două milioane de galaxii îndepărtate, quasari şi stele, în cadrul unui efort de a crea o hartă 3D în detaliu a Universului.

Studiul, care a realizat cu ajutorul roboticii mii de fotografii ale cerului nocturn, va aprofunda nivelul de înţelegere a Universului şi galaxiei noastre, Calea Lactee.

Cercetători din cadrul Durham University, alături de o echipă internaţională de cadre universitare au observat obiectele extragalactice şi felul în care lumina acestora s-a descompus în culori şi lungimi de undă diferite, care pun în evidenţă rata de expansiune a universului, precum şi proprietăţile fizice ale galaxiilor şi a quasarilor, relatează DPA şi PA Media, citate de Agerpres.

Primul calup de date colectate cu ajutorul Dark Energy Spectroscopic Instrument (DESI) a fost dat publicităţii.

Setul de date, care însumează un volum de 80 de terabiţi, provine de la peste 3.500 de fotografii ale cerului nocturn pe o perioadă de şase luni.

Lansarea recentă reprezintă o primă etapă dintr-un proiect care le-ar permite oamenilor de ştiinţă să cartografieze peste 40 de milioane de galaxii, quasari şi stele.

„DESI este cel mai ambiţios proiect până la această oră care caută răspunsuri la întrebări fundamentale din ştiinţă: Din ce este compus universul? Cum a evoluat până azi? Ce ne rezervă viitorul?”, a spus profesorul Carlos Frenk, de la Durham University, membru în boardul internaţional DESI.

„Astronomii de la Durham au un rol important în această amplă cooperare internaţională şi se află în prima linie a eforturilor de a interpreta datele unice pe care DESI le livrează continuu”, a adăgat el.

Editor : M.B.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Cea mai „flămândă” gaură neagră din universul timpuriu, descoperită cu telescopul James Webb. Crește mai rapid decât se credea posibil

O puternică furtună geomagnetică lovește astăzi Pământul. Ce daune poate produce

VIDEO Cea mai mare erupţie solară din ultimii ani. Imagini impresionante surprinse de NASA

Astronomii au găsit jeturi de materie care ies dintr-o gaură neagră, lungi de milioane de ani lumină. De ce e importantă studierea lor

Partenerii noștri