Live

Oamenii de știință au descoperit cu ce se hrăneau primele animale de pe Pământ

Data actualizării: Data publicării:
Un organism, cunoscut sub numele de Kimberella, avea gură şi digera hrana într-un mod similar cu cel întâlnit la animalele moderne. Foto: Profimedia Images

O echipă de oameni de ştiinţă din Australia a descoperit în ce consta hrana primelor animale care au trăit pe Pământ.

În cadrul unui studiu publicat miercuri, cercetătorii de la Universitatea Naţională din Australia au descoperit că Ediacara biota, un grup de organisme mari, cu corp moale, care au trăit în urmă cu aproximativ 600 - 540 de milioane de ani în urmă, se hrănea cu bacterii şi alge de pe solul oceanic.

Analizând fosilele care conţineau rămăşiţe moleculare ale ultimei mese a acestor vieţuitoare, cercetătorii au confirmat că un organism, cunoscut sub numele de Kimberella, avea gură şi digera hrana într-un mod similar cu cel întâlnit la animalele moderne, scrie agenţia Xinhua, potrivit Agerpres.

O altă specie, Dickinsonia, care atingea 1,4 metri lungime, absorbea hrana prin corp în timp ce se deplasa de-a lungul fundului oceanului.

Cele două organisme au trăit cu aproximativ 20 de milioane de ani înainte de "explozia cambriană", un eveniment major în timpul căruia a avut loc o diversificare a formelor de viaţă de pe Pământ şi care a schimbat cursul evoluţiei, ducând la apariţia vieţuitoarelor moderne.

"Descoperirile noastre sugerează că animalele biota Ediacara, care au trăit pe Pământ înainte de explozia cambriană care a dus la vieţuitoarele moderne, erau un amestec de ciudaţi, cum ar fi Dickinsonia, şi animale mai avansate, cum ar fi Kimberella, care deţinea deja câteva proprietăţi fiziologice similare oamenilor şi animalelor din zilele noastre", a declarat cercetătorul Ilya Bobrovskiy, autorul principal al studiului, citat într-un comunicat.

"Ediacara biota sunt, într-adevăr, cele mai vechi fosile suficient de mari pentru a fi vizibile cu ochiul liber şi reprezintă originea noastră şi a tuturor animalelor existente astăzi. Aceste creaturi reprezintă cele mai adânci rădăcini vizibile ale noastre", a adăugat el.

Atât fosilele de Kimberella, cât şi cele de Dickinsonia au fost prelevate de Bobrovskiy de pe stânci situate lângă Marea Albă din Rusia, în 2018.

Editor : I.C

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Doi părinți din Australia au pretins că fiul lor are cancer pentru a primi donații. I-au ras sprâncenele și l-au pus în scaun cu rotile

Australia vrea să forțeze în continuare marile platforme digitale să plătească pentru afișarea știrilor

O maşină a fost incendiată în Australia şi mai multe clădiri au fost pictate cu graffiti anti-Israel

Grav incident de biosecuritate: sute de mostre de virusuri periculoase au dispărut dintr-un laborator de cercetare

Partenerii noștri