Live

O stea zboară cu viteză amețitoare prin galaxie, după ce a fost „alungată” de o gaură neagră

Data actualizării: Data publicării:

Astronomii au descoperit o stea care se deplasează prin galaxia noastră cu viteza de peste 5,9 milioane de kilometri pe oră. Va părăsi definitiv Calea Lactee peste 100 de milioane de ani, relatează CNN.

Astronomii de la Observatorul Siding Spring al Universității Naționale din Australia au descoperit steaua și au făcut măsurători pentru a vedea care este traiectoria stelei. Descoperirile lor au fost publicate în revista Royal Astronomical Society.

Am urmărit traiectoria stelei până în centrul galaxiei, ceea ce este extraordinar”, a spus Gary Da Costa, profesor la Universitatea Națională din Australia și autor al studiului.

Steaua se deplasează cu o viteză-record – de 10 ori mai repede decât majoritatea stelelor din Calea Lactee. Motivul – a fost alungată de gaura neagră supermasivă din centrul galaxiei noastre, numită Sagittarius A* sau Sgr A*. Această gaură neagră este de 4,2 millioane de ori mai masivă descât Soarele.

Există și o explicație științifică: dacă o gaură neagră interacționează cu un sistem binar de stele care se apropie prea mult, una dintre stele riscă să fie înghițită de gaura neagră, iar cealaltă să fie împinsă în direcția opusă, cu o viteză foarte mare, explică profesorul Thomas Nordlander, coordonator al studiului.

Steaua alungată din galaxie se află la 29.000 de ani lumină de Pământ și a fost împinsă de gaura neagră în urmă cu aproximativ cinci milioane de ani.

În termeni astronomici, steaua va părăsi galaxia destul de curând și va călători probabil prin spațiul intergalactic pentru eternitate. E minunat să poți confirma o ipoteză veche de 30 de ani că stelele pot fi aruncate dintr-o galaxie de gaura neagră supermasivă din centrul său”, spune Da Costa.

Astronomii intenționează să urmărească în continuare această stea și să obțină date mai precise despre viteza și a poziția acesteia, datorită satelitului Gaia al Agenției Spațiale Europene, potrivit Dougal Mackey, profesor și autor al studiului.

Deși au mai întâlnit „stele de hiperviteză”, aceasta are caracteristici distinctive.

Cele două caracteristici cu adevărat speciale ale acestei stele sunt faptul că viteza ei este mult mai mare decât a altor stele similare descoperite anterior (care toate aveau viteză sub 1000 km/secundă) și este singura despre care putem fi aproape siguri că vine direct din centrul Căii Lactee”, a spus el.

Astronomii nu știu cât de obișnuite sunt astfel de „evacuări”, dar estimează că frecvența ar putea fi de una la câteva sute de mii de ani.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

EXCLUSIV Început abrupt de emisiune: ”Florin ne-a cutremurat cu o veste”. Dezvăluirea făcută imediat, în direct

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

De ce nu au mai ajuns oamenii pe Lună de mai bine de 50 de ani. „Dacă nu era riscul politic, probabil că eram deja pe Marte”

Cea mai „flămândă” gaură neagră din universul timpuriu, descoperită cu telescopul James Webb. Crește mai rapid decât se credea posibil

VIDEO Cea mai mare erupţie solară din ultimii ani. Imagini impresionante surprinse de NASA

Astronomii au găsit jeturi de materie care ies dintr-o gaură neagră, lungi de milioane de ani lumină. De ce e importantă studierea lor

Partenerii noștri