Live

O planetă aflată în formare conține de 3 ori mai multă apă decât oceanele de pe Terra

Data publicării:
Planete în formare în constelația Taurului. Foto: ALMA

Astronomii au descoperit un disc de gaz și praf din care se naște o planetă și care conține suficientă apă pentru a umple oceanele Pământului de trei ori, relatează Space.com.

Apa, un element cheie necesar pentru existența vieții, așa cum o cunoaștem noi, a fost întotdeauna considerată a juca un rol important în formarea planetelor. Este pentru prima dată când astronomii au reușit să cartografieze distribuția apei într-un disc de gaz rece și stabil, sau „disc protoplanetar”, din care se formează planetele.

Echipa din spatele descoperirii a folosit telescopul Atacama Large Millimeter/submillimeter Array (ALMA) pentru a urmări vaporii de apă blocați în gaz și praf într-un disc protoplanetar care înconjoară o stea tânără asemănătoare soarelui, HL Tauri, situată la 450 de ani lumină distanță de Pământ, în constelația Taurului.

„Nu mi-am imaginat niciodată că am putea surprinde o imagine a oceanelor de vapori de apă din aceeași regiune în care probabil se formează o planetă”, a spus Stefano Facchini, astronom la Universitatea din Milano.

„Rezultatele noastre arată cum prezența apei poate influența dezvoltarea unui sistem planetar, la fel cum a făcut acum aproximativ 4,5 miliarde de ani în propriul nostru sistem solar”, a adăugat el.

HL Tauri face parte din una dintre cele mai mari și mai apropiate de Pământ regiuni de formare a stelelor, numită Norul Molecular Taur, care conține o pepinieră stelară de sute de stele nou-născute numite stele T Tauri. Sensibilitatea telescopului ALMA a permis astronomilor să determine distribuția apei în diferite regiuni ale discului HL Tauri.

Cel mai semnificativ volum de apă din disc a fost găsit într-un spațiu curbat, despre care oamenii de știință știu de ceva timp. Se crede că șanțurile în formă de inel de pe disc sunt săpate în timpul procesului de formare a planetelor în jurul stelelor tinere. Găsirea apei într-unul dintre aceste șanțuri sugerează că aceasta este acumulată de planetele în devenire. Dacă este adevărat, acea apă le afectează compozițiile chimice.

„Imaginile recente dezvăluie o cantitate substanțială de vapori de apă la o gamă de distanțe față de stea, care include un gol în care s-ar putea forma o planetă în prezent”, a explicat Facchini.

Această descoperire marchează un pas important în înțelegerea formării planetelor. În plus, reprezintă o realizare pentru telescopul ALMA. Distingerea apei la distanțe atât de mari este destul de dificilă pentru telescoapele de la sol, din cauza efectelor obscure ale vaporilor din atmosfera Pământului.

Editor : M.B.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Numit ”cerșetor” în țara sa, Doroftei regretă acum decizia luată: ”Îmi vine să-mi dau cu pumnii în cap”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

VIDEO. DIGI Spania îi ajută pe sinistrați. Josep Rey, coordonator: Am trimis din toate regiunile furgonete cu ajutoare

O puternică furtună geomagnetică lovește astăzi Pământul. Ce daune poate produce

Telescopul James Webb a descoperit detalii uimitoare despre Charon, cea mai mare dintre cele cinci luni ale lui Pluto

VIDEO Cea mai mare erupţie solară din ultimii ani. Imagini impresionante surprinse de NASA

Partenerii noștri