Live

O nouă tehnologie ar putea ajuta la consolidarea blocurilor cu risc seismic

Data actualizării: Data publicării:

Blocurile care riscă să se prăbuşească în Bucureşti ar putea fi întărite cu o nouă tehnologie dezvoltată în Singapore. Este vorba despre un polimer care conţine fibră de sticlă şi o răşină specială.

Clădiri care stau să cadă la primul cutremur şi poduri crăpate, care pun viaţa trecătorilor în pericol. Sunt doar două dintre situaţiile pe care le găsim şi la noi în ţară şi în care soluţia propusă de inginerii singaporezi ar putea fi de folos.

Ei au realizat un polimer cu fibre de sticlă, căruia i-au adăugat şi o răşină ce acţionează ca un lipici. Materialul se întăreşte când este expus la lumină şi se poate aplica direct pe pereţii sau stâlpii clădirilor existente, la fel ca banda dublu-adezivă. Structurile vor rezista chiar şi dacă vor fi supuse unei greutăţi cu 80 la sută mai mari.

Experţii sunt convinşi că tehnica lor este mult mai eficientă şi mai ieftină decât a oricărui alt competitor şi se pregătesc să o comercializeze.

Pentru mai multe știri din domeniul științei și tehnologiei, urmăriți pe Digi World vineri, de la ora 19:00, și pe Digi24 în fiecare sâmbătă, de la 15:30, „Jurnalul de științe”, prezentat de Teodora Safta.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

„Cade oraşul pe noi”. Avertisment privind clădirile cu risc seismic din Capitală. Câte imobile au fost consolidate în 30 de ani

Nicușor Dan anunță că 13 imobile din București vor fi consolidate seismic. Unul dintre ele este o vilă istorică din Piața Romană

Primăria Capitalei caută clădiri cu risc seismic prin „evaluare vizuală”, cu ajutorul studenților de la Construcții

Care e sectorul Capitalei cu cea mai roșie bulină?

Partenerii noștri