Live

NASA și SpaceX caută semne de viaţă în afara galaxiei noastre

Data publicării:

NASA a lansat cu succes un nou telescop, care va c ăuta viaţă în afara sistemului nostru solar. Timp de doi ani, satelitul va scana două sute de mii de stele în căutarea unor planete asemănătoare Pământului. Proiectul, de 337 de milioane de dolari, este prima misiune NASA care a fost trimisă în spaţiu la bordul unei rachete Falcon 9, a companiei private SpaceX.

Specialiştii se aşteaptă ca TESS să descopere 20.000 de exoplanete, dintre care mai mult de 50 ar fi comparabile ca mărime cu Terra şi alte peste 500 ar fi de două ori mai mari decât planeta noastră.

Jennifer Burt, cercetător MIT: TESS va monitoriza strălucirea a mii de stele şi va căuta aceele mici scăderi ale luminozităţii, care ar putea fi cauzate de trecerea altei planete prin faţa lor. Profunzimea acelei scăderi poate spune cât de mare este planeta, iar timpul scurs între pauzele de lumină ne poate spune cât de departe este planeta de steaua ei.

Echipat cu patru camere de doar 10 centimetri, dar cu o putere foarte mare, satelitul va semnala care sunt exoplanetele asupra cărora astronomii trebuie să îndrepte telescoapele. TESS este succesorul telescopului spaţial Kepler, care a schimbat modul în care cercetătorii înţeleg sistemul nostru solar. Atunci când a fost lansat Kepler, în 2009, astronomii erau conştienţi de faptul că există planete misterioase ce orbitează stele îndepărtate.

Jennifer Burt, cercetător MIT: Graţie unor misiuni precum Kepler de la NASA, care a fost precedentul căutător de planete, am învăţat că sunt lumi în afara galaxiei care nu ne-am fi imaginat niciodată să existe, bazându-ne pe sistemul nostru solar. Ştim că sunt planete unde credem că suprafaţa este acoperită cu lavă din cauza apropierii mari de steaua lor sau a temperaturii ridicate. Planete care au sisteme inelare de o sută de ori mai mari decât Saturn. Sau planete unde ar putea ploua cu rubine din atmosferă.

Telescopul va trece prin 60 de zile de testare şi calibrare a intrumentelor, iar abia în luna iunie vor ajunge pe Pământ primele informaţii.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Elon Musk valorează acum mai mult decât Jeff Bezos și Mark Zuckerberg la un loc

NASA amână din nou întoarcerea pe Pământ a celor doi astronauți blocați în spațiu. De ce misiunea de o săptămână ajunge la nouă luni

Pe cine a ales Donald Trump la conducerea NASA: „În mod inevitabil, va exista o economie spaţială înfloritoare”

„Orașul de sub gheață”: O misiune NASA a dezvăluit o bază militară secretă ascunsă în calota glaciară din Groenlanda

Partenerii noștri