Live

Invenția NASA ce ar putea revoluționa transportul cu avionul

Data actualizării: Data publicării:
Foto: NASA

Aripi de avioane adaptabile, care să își schimbe forma în zbor. Este un proiect al agenției spațiale americane, care ar trebui să facă transportul aerian mai ieftin.

În prezent, direcția avioanelor în zbor este controlată de anumite părți ale aripilor, cum ar fi flapsurile. Acestea sunt singurele care se mișcă, în funcție de comenzile primite din cabina de pilotaj. Însă aripa proiectată acum de cercetătorii NASA și MIT ar putea să-și schimbe toată forma la sute de metri altitudine, dacă o cer condițiile de zbor.

A fost construită din sute de piese mici identice, cu formă de triunghi, unele rigide, alte flexibile. Acestea sunt dispuse în așa fel încât să rămână suficient spațiu gol și sunt acoperite cu un strat subțire de polimer. Datorită acestei aranjări, aripa devine mai ușoară decât cea tradițională, realizată din metal sau compozite, dar și mai performantă.

Cu noul design, specialiștii cred că nu doar zborurile vor deveni mai eficiente, ci și producerea și mentenanța aeronavelor.

Pentru mai multe știri din domeniul științei și tehnologiei, urmăriți pe Digi World vineri, de la ora 19:00, și pe Digi24 în fiecare sâmbătă, de la 15:30, „Jurnalul de științe”, prezentat de Teodora Safta.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

EXCLUSIV Început abrupt de emisiune: ”Florin ne-a cutremurat cu o veste”. Dezvăluirea făcută imediat, în direct

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

De ce nu au mai ajuns oamenii pe Lună de mai bine de 50 de ani. „Dacă nu era riscul politic, probabil că eram deja pe Marte”

VIDEO. TAROM a scos din serviciu patru aeronave A318. Două sunt tăiate în fața hangarului de la Otopeni

Angajații Boeing au încheiat greva care a durat 6 săptămâni și au acceptat o creștere salarială de 38% în următorii 4 ani

Lansare cu succes către ISS a unui experiment ştiinţific dezvoltat integral în România. Ce va analiza dispozitivul în spațiu

Partenerii noștri