Live

Fragmente de oase de urși și feline mari, găsite sub Coloseumul din Roma. Ce gustări serveau spectatorii luptelor din amfiteatrul antic

Data actualizării: Data publicării:
Coloseumul de la Roma încă are surprize de dezvăluit pentru arheologi. Foto: Profimedia

Un studiu de un an asupra sistemului de canalizare de sub Coloseumul de la Roma a scos la lumină fragmente de oase de urși și feline mari, animale care au fost probabil folosite în lupte sau ca pradă pentru jocuri de vânătoare în arena romană, au anunțat arheologii, potrivit Reuters. De asemenea, ei au găsit și semințe de fructe și resturi alimentare care indică faptul că obiceiul gustărilor pe stadioane este vechi de milenii. 

Alături de resturi animale, arheologii au mai descoperit peste 50 de monede de bronz, din perioada târzie a imperiului, precum și o monedă de argint din jurul anilor 170-171, care marca zece ani de domnie a împăratului Marcus Aurelius, potrivit unui comunicat citat de Reuters.

De asemenea, în celebrul amfiteatru vechi de 2000 de ani au mai fost identificate semințe de fructe (smochine, struguri, pepene), dar și urme de măsline și alune -  ceea ce indică probabil că spectatorii serveau gustări în timpul spectacolelor.

Studiul, care a început în ianuarie, a presupus curățarea a circa 70 de metri de scurgeri și canale de sub Coloseum și va aduce lumină asupra ultimilor ani de activitate, înainte de a înceta să mai fie folosit, în jurul anului 523.

Alfonsina Russo, directorul parcului arheologic de la Coloseum, a declarat că descoperirile vor „aprofunda înțelegerea noastră asupra experienței și obiceiurilor celor care veneau aici în lungile zile dedicate spectacolelor”. 

Editor : B.P.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

EXCLUSIV Început abrupt de emisiune: ”Florin ne-a cutremurat cu o veste”. Dezvăluirea făcută imediat, în direct

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Arheologii au făcut descoperiri „unice” pe șantierul viitorului spital din Iași. „Rămâne o enigmă care aşteaptă să fie descifrată”

Bradul vechi de 200 de ani care va decora Piața Sfântul Petru din Roma a fost tăiat în ciuda protestelor. Explicațiile Vaticanului

La Colosseumul din Roma se vor organiza din nou „lupte” cu gladiatori. Cine va putea să participe

Cea mai valoroasă comoară din Anglia: O colecție uriașă de monede din vremea lui William Cuceritorul s-a vândut pentru o sumă record

Partenerii noștri