Foto Ce ascund rocile marțiene. Roverul Perseverance a forat în solul de pe Marte pentru „a privi ceva ce nimeni n-a văzut vreodată”
După o pauză de 17 zile în care comunicațiile au fost întrerupte, roverul Perseverance a forat din nou în solul de pe Marte. Unul dintre obiectivele cheie ale roverului este acela de a colecta mostre din roci și sol marțian, care vor fi aduse pe pământ. Până atunci, cercetătorii investighează datele transmise de pe Marte.
Roverul Perseverance a luat o pauză binemeritată în octombrie, în timpul conjuncției solare, o perioadă în care Soarele se află între Pământ și Marte. Conjuncția solară a început pe 2 octombrie, ceea ce a dus la întreruperea comunicațiile NASA cu roverul. Această perioadă s-a încheiat pe 19 octombrie, iar Perseverance a început din nou să caute semne de viață pe Planeta Roșie.
Roverul a colectat deja două mostre și s-a folosit de elicopterul Ingenuity, care a căutat din aer cele mai bune zone pentru folosirea instrumentelor de pe Perseverance.
Din 25 octombrie, Perseverance investighează câteva stânci din zona South Séítah. Roverul are un instrument de abraziune pe brațul său care poate zgâria straturile de rocă pentru a găsi indicii în interiorul acestora.
„Roci stratificate ca aceasta se formează adesea în apă și pot conține indicii despre cum era mediul înainte. Să vedem dacă acesta ar fi un alt loc bun pentru #SamplingMars”, se arată într-o postare de pe contul de Facebook al roverului.
După ce a forat în rocă, Perseverance a trimis imagini pentru a arăta ce se afla sub stratul superior cu aspect ruginit, ceea ce pare a fi un grup de minerale și sedimente.
„Privind înăuntru pentru a vedea ceva ce nimeni n-a văzut vreodată. Am șlefuit o mică bucată din această rocă pentru a îndepărta stratul de la suprafață și pentru a arunca o privire dedesubt. Mă concentrez asupra următoarei mele ținte pentru #SamplingMars”, a postat contul de Facebook Perseverance pe 9 noiembrie.
Conținutul mineral al rocilor din craterul Jezero, unde în urmă cu 3,7 miliarde de ani a fost un lac, poate fi văzut ca o capsulă a timpului. Probele colectate pot spune oamenilor de știință cum s-au format rocile și cum era clima la acea vreme. Acest lucru ar putea oferi o imagine de ansamblu despre cum erau lacul și delta fluvială atunci când planeta era mai caldă și mai umedă - și potențial locuibilă.
Editor : R.K.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News